Право с чела Дортмундске опере

Београдска филхармонија именовала је Габријела Фелца за новог шефа-диригента оркестра, који ће од концертне сезоне 2017/18. ступити на ову функцију.

Тренутно ангажован као генерални музички директор Дортмундске опере и шеф-диригент Дортмундске филхармоније, Габријел Фелц је функцију шефа-диригента обављао и у Филхармонији Алтенбург-Гере (2001–2005) и Штутгартској филхармонији (2004–2013). Рођен 1971. у Берлину, дириговао је водећим оркестрима у Немачкој и иностранству, што уз богату дискографију чини Фелца једним од најистакнутијих диригената своје генерације.

Београдска филхармонија ће бити први оркестар ван Немачке у коме ће овај тражени диригент обављати водећу и изузетно важну функцију. Сарадња са нашим оркестром започела је 2008. године, кога је до сада предводио у неколико наврата изводећи репертоар од Вагнера и Малера, преко савременог програма, све до музике из филмова о Џејмсу Бонду. Фелц је са оркестром успоставио јак контакт и показао се као веома сугестиван вођа оркестра, снажног карактера и прецизних инструкција.

- Сматрам да је Београдска филхармонија јако важан фактор на културној сцени Србије, а поготово ћу се посветити јачању међународне репутације оркестра – изјавио је новоименовани шеф-диригент који види велики потенцијал у музичарима Београдске филхармоније и цени њихову страст према грандиозном романтичарском репертоару.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести