При крају номинација Бача за листу Унеска

Представници Покрајинског завода за заштиту споменика културе (директор Зоран Вапа, начелница Архитектонског сектора др Славица Вујовић и архитекта конзерватор Растко Влајковић) и Покрајинског завода за заштиту природе (др Јадранка Делић) отпутовали су данас у радну посету Кини.
1
Фото: Youtube Printscreen

Циљ је да се партнерима из Кинеске академије за културно наслеђе представи што је урађено у периоду од последње њихове посете Војводини, у новембру 2018, на изради пројекта номинације Културног предела Бач са окружењем за упис на Унескову листу светске културне и природне баштине.

Подсетимо, Кинеска академија за културно наслеђе је као консултативни партнер укључена у реализацију овог пројекта на темељу билатералне сарадње Министарстава културе и информисања Републике Србије и Државне управе за културно наслеђе Кине, формализоване потписивањем Меморандума о разумевању, разменама и сарадњи у области културног наслеђа 23. маја 2017. На тим темељима су Кинеска академија за културно наслеђе и Покрајински завод за заштиту споменика културе годину дана касније у Новом Саду потписали Споразум о номинацији историјског места Бач са окружењем.

– Разлог за наш одлазак у Кину је двојак – објашњава за „Дневник” Зоран Вапа. – Први је тај да презентујемо докле смо стигли са израдом номинационог елабората за стављање Бача на листу светске културне и природне баштине, посебно у делу који се односи на утврђивање универзалне вредности. Други разлог је такође изузетно важан: наиме, не само у Србији него нигде у окружењу немамо културни предео који је под заштитом Унеска, тако да је и у том смислу за нас веома битна помоћ кинеских стручњака и упознавање са њиховим номинационим елаборатима, будући да се на територији Кине налази неколико културних предела који су на листи светске баштине.

У том смислу, поред низа састанака са стручњацима из Кинеска академија за културно наслеђе и Државне управе за културно наслеђе Кине, представници двају покрајинских завода ће два дана провести у провинцији Јунан, где ће обићи пиринчана поља Хунхе-Хани, која се од 2003. налазе на Унесковој листи. Тамо ће моћи да виде и како су одређене границе културног предела – јер он не обухвата само природно богатство, него и непокретну и нематеријалну културну баштину једног простора, његову културну разноликост – те разговарају са представницима службе заштите, управљача и локалних заједница

Кинеским домаћинима ће, на њихов захтев, посебно бити представљен пројекат „Векови Бача“, у оквиру којег је реализована и конзервација Тврђаве, награђена највишим европским признањем за културно наслеђе

– По нама, Бач са околином задовољава све тражене критеријуме, али морамо то са кинеским стручњацима, који су од нас неупоредиво искуснији на том плану, да потврдимо и на лицу места – каже Вапа. – Такође очекујемо да нам они дају сугестије и смернице за наставак рада на номинационом елаборату, да на време урадимо одређене корекције, ако је потребно, те да крајем лета, када би поново требало да нас посети делегација Кинеске академије за културно наслеђе, финализујемо документ. Јер, треба имати у виду да радна верзија, односно проширени сажетак номинационог досијеа, мора бити у седишту Унеска у Паризу до 30. септембра 2019. У сваком случају, ова сарадња са кинеским стручњацима није само формално слово на папиру, на шта смо често навикли, већ конкретна и плодотворна, а уверен сам у то и да ће донети жељени резултат.    

М. Стајић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести