Рахлинов сусрет с Јаношка стилом - новогодишњи концерт у СНП-у

Једна од највећих светских звезда уметничке музике, виолиниста, виолиста и диригент Јулијан Рахлин, гостоваће сутра увече на сцени Српског народног позоришта.
1
Фото: Youtube Printscreen

Рахлин ће дириговати Војвођанским симфонијским оркестром а по свему необични солисти на овом новогодишњем спектаклу, који заједнички рализују Музичка омладина Новог Сада и ВСО, биће чувени квартет „Јаношка”, који творе пијаниста Франтишек, виолинисти Ондреј и Роман Јаношка и њихов рођак, контрабасиста Јулијус Дарваш. Темељ програма овог концерта чиниће пројекат „Јаноска Стyле гоес Сyмпхониц”, који спаја моћ симфонијског оркестра са јединственом звучном оазом музичког универзума браће Јаношка, сатканим од yеза, латино ритмова и традиционалних музичких израза…

Подсетимо, пројекат „Јаноска Стyле гоес Сyмпхониц” је своју увертиру имао у марту 2018. у чувеном Концертхаусу у главном граду Аустрије, када је ансамбл Јаношка наступио с Бечким симфонијским оркестром под управом маестра Адама Фишера. Тада је премијерно изведен и став „Братислава” Прве симфоније Франтишека Јаношке „Варијације дуж Дунава”, која ће у целости своју праизведбу имати 21. маја 2019, такође у Концертхаусу, када ће Бечким симфоничарима дириговати управо Јулијан Рахлин. Тако ће, захваљујући чињеници да је маестро прихватио позив Јаношке, ВСО и МОНС-а да буде део Гала концерта у СНП-у, Новосађани први бити у прилици да уживају у сусрету Јулијана Рахлина и Јаношка стила.

Јаношка стил је наше виђење класичне музике данас – појашњава нам пијаниста и композитор Франтишек Јаношка. –У нашу музику смо уткали утицај музичке метрополе у којој смо се школовали, Беча, и комбинујемо га са различитим жанровима као што су yез, поп, балкански мелос, ритмови Латинске Америке, од танга до традиционалне тамошње музике. Основа нашег звука је у клавиру, који окружују два различита звука виолине, једна је више yез а друга класична. При томе, ни један од наших концерата није исти, али импровизација је огроман изазов.

Поред поменутог става „Братислава” из Прве симфоније Франтишека Јаношке, на сутрашњем гала концерту публика ће бити у прилици да чује, рецимо, Штраусову увертиру за оперету „Слепи миш”, прелепу романсу „С тобом у даљини” кубанског композитора Цесара Портиља де ла Луза, па Паганиношку и Румбу за Амадеуса – све у препознатљивом „Јаношка стилу”, затим Панораму и валцер из балета „Успавана лепотица” Петра Илича Чајковског, те Сарасатеову Тарантелу у комбинацији са Нишком бањом, као и легендарну баладу Битлса „Yестердаy”… Концерт почиње у 20 часова, с тим да су, није згорег напоменути, карте за њега одавно распродате.

М. Стајић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести