Ршум: Од срећних младих људи расту срећни одрасли људи

БЕОГРАД: Данас се обележава Светски дан позоришта за децу и младе и тим поводом, на позив Удужења за развој позоришта за децу и младе - АС СИТЕЈ Србија, песник Љубивоје Ршумовић упутио је поруку у којој скреће пажњу на значај драмског стваралаштва за децу и младе
Ljubivoje Rsumovic /Dnevnik arhiva
Фото: Дневник (Бранислав Лучић)

Он је указао на две вести, које су према његовом мишљењу, обележиле почетак ове године и биле неоправдано скрајнуте од опште пажње. Наиме, фински учитељи и наставници добили су препоруку да своје ученике науче да буду срећни, а Влада Новог Зеланда, после 170 година правне битке, доноси закон којим се Вангануи, света маорска река, проглашава живим бићем.

"Статус срећних људских бића у Финској и статус правног лица маорске реке на Новом Зеланду, дају нам наду да још постоји шанса да се у свету почне озбиљно размишљати о опстанку живота на планети Земљи", нагласио је Ршумовић. Он се запитао зар није један од задатака позоришне игре, оне којој су циљна група млади људи, да те младе људе учини срећнима, уверен да "само од срећних младих људи расту срећни одрасли људи, од којих на крају постају срећни грађани срећне земље".
 

"Зар није други од циљева позоришне игре за најмлађе васпитање о суживоту са природом, са биљем, животињама и природним богатствима, рекама, морима и језерима, планинама и шумама? У детињству фасцинирани и еколошки образовани млади људи, покушаће и успеће да науче и своје родитеље и остали одрасли свет, шта је одрживи развој и какво се богатство крије у биодиверзитету који нас окружује", поручује Ршумовић.
 

Омиљени дечији песник констатује да пут којим увелико иде савремена цивилизација, нажалост није пут уметности и није пут среће и никако није пут који води ка одбрани планете Земље од немилосрдних тркача за профитом и загађивача међуљудских и међудржавних односа, који нам прете безобзирно атомском катастрофом. 

"Такве је сад тешко преваспитати! Ипак, ако би свет одмах схватио и прихватио фински и новозеландски пример, ако би одмах забранио производњу пластичног оружја-играчака, ако би укинуо кичерске рекламе и шунд-серије на телевизијама, ако би младе људе, одмах по рођењу, фасцинирао лепотом, игром и слободом, можда бисмо за који век имали срећну, чисту и лепо васпитану планету", наглашава Ршумовић.

Он подсећа да се Никола Тесла фасцинирао електрицитетом као дете, играјући се са својом мачком, милујући је по леђима. 

"Личност човека се формира у детињству. ''Дете је отац човека'', знао је и рекао пре две стотине година Вилијам Вордсворт, енглески песник", написао је Ршумовић у својој поруци за Светски дан позоришта за децу и младе.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести