Руски романтичари и Пјацола

Концерт пијанисткиње Биљане Горуновић биће приређен вечерас (уторак) у 20 часова у Синагоги, у оквиру “А феста” Академије уметности у Новом Саду, а улаз је слободан.

Биљана Горуновић је пре недељу дана имала солистички концерт у великој сали Коларчеве задужбине у Београду и, како каже за наш лист, било је сасвим нормално да пожели да репризу тог концерта, с целокупним програмом, приреди и за новосадску публику.

– Моја судбина је последњих двадесет година везана за Нови Сад, јер радим на АУНС. Врло сам захвална организаторима А феста, и концертној сезони у оквиру Академије, којом руководи мој колега Зоран Крајишник, тако да у целости и овде “иде” програм који сам извела у Београду. Већим делом свирам солистички репертоар руске романтичарске музике, али постоји куриозитет у оквиру програма овог концерта. Наиме, београдски концерт је имао госте и, желела сам да то опет буду мени драге колеге и пријатељи, Александар Тасић, кларинетиста, Бобан Бјелић, хармоника, и Драгољуб Ђуричић, удараљке. Када смо се сви нашли на једном месту, схватили смо да смо заправо сужени репертоаром, и зато смо направили аранжман за две нумере Астора Пјацоле. Оне ће бити изведене на крају првог дела концерта и мало искачу из руског романтичарског програма, али доносе другагачији звук - напомиње Биљана Горуновић. 

Уз “Ескуало” и “Либертанго” Астора Пјацоле, на овом концерту ће Биљана Горуновић извести композиције Николаја Метнера, затим полонезу из опере “Евгеније Оњегин” Чајковског, Прелид и ноктурно за леву руку Скрјабина, и Сонату оп. 36 бр. 2 у б-молу Рахмањинова.

Биљана Горуновић је дипломирала и магистрирала на Московском државном конзерваторијуму „Чајковски“, а звање магистра уметности је стекла и у Београду. Добитник је Почасне дипломе на такмичењу пијаниста „Мариа Каналс“ у Барселони и лауреат је Међународног такмичења Шопенове музике у Гетингену (Немачка). Наступала је солистички широм Србије и у Немачкој, Грчкој, Шпанији, Данској, Норвешкој, Русији... Сарађивала је са свим значајним оркестрима у земљи и многим камерним ансамблима. За ПГП РТС снимила је компакт-диск са клавирским делима Милоја Милојевића и премијерно извела циклус „Камеје“. На ранг листи критичара НИН-а концерт посвећен Милојеићевим делима  проглашен је за најбољи у 1999. Награду Удружења музичких уметника Србије добила  је за најбољи концерт у 2006.

Биљана Горуновић је редовна професорка на Катедри за клавир АУНС, који предаје као главни предмет, а такође и Методику наставе клавира. Од октобра 2012. је шеф Катедре за клавир.

Н. Пејчић

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести