Сајам књига и образовања у Новом Саду посетило 35.000 људи

НОВИ САД: Међународни сајам књига, изложбу уметности "Арт експо" и Сајам образовања "Путокази", на којима је наступило више од 150 излагача из 13 земаља, видело је 35.000 посетилаца, што је 17 посто више у односу на 2018, саопштили су данас организатори.
sajam knjiga manjine
Фото: vojvodina.gov.rs

Да је Сајам књига у сваком погледу успешнији него претходних година, утисци су посетилаца и излагача, чему у прилог иду и бројеви. 

Излагачи кажу да ће пословне резултате сумирати по завршетку приредбе, али већ сада се зна да су продате стотине хиљада књига чија је вредност вишемилионска.

У оквиру "Дана Лазе Костића" одржано је 140 програма. 

Уз два ексклузивна госта Францускињу Ањес Мартен Лиган и Италијана Дијега де Силву, гости Сајма књига били су Неле Карајлић, Синиша Убовић, Марија Јовановић, Вуле Журић, Милош Петковић, Јелена Митровић, Мирослав Кусмук, Симонида Милојковић, Александар Гаталица, Стеван Тонтић...

Награду "Лаза Костић" за најбољу књигу објављену између два сајма добио је Селимир Радуловић за "Дванаест", док је "Захарија Орфелина" за "Причу о пркосним српкињама“ Иване Нешић, добила илустраторка Азра Костић Прчић. 

Узлагачи су највише продавали класике, књиге писаца који су гостовали и литературу за децу.

На Сајму образовања је одржан међународни кутак, у оквиру којег је први пут наступило 18 средњих школа и факултета из Велике Британије, Канаде, Немачке, Словеније, Словачке, Шпаније, Швајцарске. 

Наступиле су и новосадске средње школе, сви факултети Универзитета у Новом Саду са три научна института, као и средње и високе школе и факултети приватног и државног сектора из целе Србије. 

Њихова понуда употпуњена је наступом излагача из Хрватске, Републике Српске и Русије. 

После више година, образовне институције представили су и Министарство одбране и Министарство унутрашњих послова. 

Када је реч о ученицима завршних разреда средње школе, највеће интересовање је било за смерове на Технолошком факултету. 

Будући средњошколци су се највише интересовали за гимназије, посебно за Карловачку и нове смерове, кинески, јапански и норвешки језик, као и за Гимназију "Јован Јовановић Змај". Међу стручним школама највећу пажњу су привукле Машинска и Медицинска школа.

Сајам запошљавања одржан је у сарадњи са Националном службом за запошљавање, филијалом у Новом Саду, 7. марта, а наступило је око 70 излагача који су понудили више од 1.300 радних места.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести