Аја Јунг у жирију два међународна такмичења

БЕОГРАД: Директорка Београдског фестивала игре, Аја Јунг, чланица је петочланог жирија 3. Међународног балетског такмичења у Атини, које се одржава од 9 до15 априла, 2018. године, саопштили су данас из БФИ. 
aja jung
Фото: Youtube Printscreen

Такмичење окупља ученике професионалних балетских школа и младе играче, од 8 до 22 године старости, и одвија се по фазама.

Од интензивне припреме са иностраним педагозима балета, модерне и савремене игре, поставке новог кореографског материјала, до првих квалификација, односно полуфинала, све до финала и гала церемоније представљања лауреата. 

За најважнија признања су везане бројне стипендије, како за наставак школовања, тако и за даље усавршавање у Кини, Француској, Италији и Румунији. 

Међународно балетско такмичење организује Балетски центар из Атине, и оно се већ трећу годину заредом одржава под покровитељством Министарства културе Грчке, а може се директно пратити и на трећем каналу државне грчке телевизије ЕРТ. 

На овогодишњем такмичењу, поред младих играча из Грчке, учествују и таленти из Румуније, Бугарске, Украјине, Србије, Аустрије, Словеније, Немачке, Италије, али и Кине и Кореје. 

Србију представља укупно шест девојчица и један дечак, ученици педагога Иванке Лукатели и Марије Јанковић из Балетске школе Националне фондације за уметничку игру. 

Након балетског такмичења у Атини, Аја Јунг ће председавати жиријем Такмичења савремених кореографа у Валенсији, и то 9 и 10 маја. 

Фестивал 10 Сентидос, у оквиру кога се одржава и истоимено кореографско такмичење ове године се одржава седми пут по реду, и то од 3 до 20 маја, 2018. 

Град Валенсија у овом периоду традиционално постаје место иновативне сценске понуде шпанских и иностраних уметника.

Фестивал се ове године одржава под слоганом “Невидљиво”, а циљ је да објасни нове друштвене феномене, и потврди важан глас и улогу уметности у друштвеном и политичком животу људи. 

Идеја је такође да се кроз уметничке садржаје открију невидљиви делови града и скривена лепота Валенсије. 

У оквиру ове фестивалске теме ће се одређивати и победници овогодишњег кореографског конкурса, чије дело мора носити јасну и друштвено одговорну поруку, укључујући урбане пејзаже. 

Награде подразумевају финансијски подстицај, односно подршку новим продукцијама. Међу финалистима такмичења 10 Сентидос су кореографи из Шпаније, Холандије, Немачке, Словеније, САД, Русије, Француске и Велике Британије. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести