Александар Николић: Нина Јанковић је нова Беба Лончар

БЕОГРАД: „Моја генерација је одрастала уз трауме грађанског рата, бомбардовање, општу опструкцију живота, пропадање државе и за нас је слатки бег од реалности шездесетих година прошлог века тек далеки сан“, рекао је Танјугу редитељ Александар Николић који ових дана поставља представу "Љубав и мода" чија је премијера на сцени Мадленианума заказана за 27. април.
aleksandar nikolic, tanjug video
Фото: Танјуг/Видео

Текст представе написала је Сташа Копривица, а кореографи су Анка Гаћеша и Мирела Божић Јовановић.

Сценограф је Милица Станковић.

У представи играју Нина Јанковић, Катарина Гојковић, Бранислав Томашевић, Небојша Миловановић, Тамара Алексић, Стеван Пиале, Андрија Даничић, Ива Стефановић, Ана Стојановић и Татјана Димитријевић.

Поред поменутих глумаца, на сцени ће бити и певачи: Душан Шаренац, Тијана Ранђеловић и Маја Живковић, као и балетски играчи Немања Пражић, Милош Јаџић, Горан Видаић, Вукан Белојевић, Дуња Станковић, Хелена Петровић, Неда Поповић и Тара Томашић.

У пројекту су ангажовани музичари Лука Јовичић (бубањ), Милован Пауновић (клавир), Миладин Стојковић (контрабас), Павле Попов (гитара),

Никола Миросавић (труба), Сашка Вељковић (тромбон), Иван Теофиловић (тенор саксофон) и Андрија Даничић (алт саксофон).

Александра Николића смо затекли усред пробе у Мадлениануму како са глумцима осваја сценски простор.

Признати редитељ је свестан да су многе генерације одрастале уз легенду о филму "Љубав и мода" Љубомира Радичевића у којем је Беба Лончар на великом платну оживела "долце вита" есететику први пут у социјалистичком друштву каква је била ондашња СФРЈ.

"Тај филм је био револуционаран у своје време. За моју генерацију која 50 година касније покушава да створи позоришну представу, тај филм представља слатки ескапизам. Остварење "Љубав и мода" је снимљено 1960 године и моја генерација жели да осети то време полета и безбрижности. Ми никада нисмо живели нешто слично. Имамо само наду да ћемо некада ући у прилику да живимо као протагонисти филма "Љубав и мода" казао је Николић.

У једном моменту естетика филма "Љубав и мода" била је жељени оквир живота у Југославији, а Беба Лончар апослутна модна икона.

Николић каже да нема начина да се садашњост потпуно игнорише у настајању представе.

"Ми радимо сада у овом моменту, за публику која са нама дели свакодневицу. То је позориште и оно постоји само док су глумци на сцени пред публиком. Филм ће постојати заувек баш тако како је замишљен. Немам амбицију да се бавим митом који је везан за Бебу Лончар када је главна глумица у нашој представи заносна Нина Јанковић. За мене Нина је Беба Лончар нашег времена. Као што је Беба Лончар била симбол жељене естетике тог времена сигуран сам са Нина Јанковић прати дух садашнице", казао је Николић.

У правом плану представу су како и сам наслов каже "Љубав и мода".

Редитељ комада наглашава да постоје и друге тачке и нивои представе који ће се бавити данашњим временом.

"Непотизам, сенке које прате успех фантастичних компанија. У моменту када је сниман филм постојао је велики оптимизам у друштву и тада нико није знао шта ће се десити у будућности са тим модним компанијама после 40 година. Ми смо сведоци шта се догодило и на неки начин данас запажамо шта су биле клице пропасти југословенског сна. Данас је непотизам процветао толико да је појео све", оценио Николић.

Препознатљиве нумере које су отпеване у филму и врло брзо постале шлагери који су препознатљиви све до данас биће изведене и у представи.

Николић истиче да ће музика бити веома важан сегмент представе.

"Публика ће имати прилке да чује са сцене песму "Девојко мала" коју је у филму певао покојни Властимир Ђуза Стојиљковић. Већина нумера из филма биће оживљена на сцени Мадленианума јер је то важан део те епохе", казао је Николић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести