„Аника и њена времена“ и „Отпор“ у Српском Народном позоришту

Представа „Аника и њена времена“, рађена по мотивима приповедака Иве Андрића, у режији Ане Ђорђевић, биће изведена у понедељак у 19.30 часова на сцени „Пера Добриновић“ Српског народног позоришта.
srpsko narodno pozoriste
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

У овој представи се препознају мотиви познате Андрићеве приповетке, његове читаве прозе, уз низ исконструисаних ситуција, односа и дијалога, драматуршки постављених у оквир оног дела приче када Јакша, син добрунског проте Мелентија, уместо да се преда цркви и наследи породични „занат“, предаје себе Аники и „отвореној кући“, вишеградском борделу, ослобођеном свакодневне рутине.

„Ана Ђорђевић недвосмислено јасно даје до знања да су жене те које воде „политику“, као и то да су Анђа и Аника главне супарнице, отвара савремени поглед на свет, јачање осећаја да су жене и те како битан друштвени фактор, равноправан ако не и јачи пол од мушкараца, позваних за све и свашта, а отвара и питање односа тих истих жена, унутар породице, где мајка традиционално спутава кћерку да буде самостална и независна, као што помаже оцу (мушкарцу) да сина изведе на прави пут – пут моћи (Јакшу, којег игра Душан Вукашиновић)”, наводи о овој представи позоришни критичар нашег листа Игор Бурић.

У улогама су: Милица Трифуновић (Аника), Ненад Пећинар (Мелентије), Биљана Кескеновић (Анђа), Душан Вукашиновић (Јакша), Милован Филиповић (Лале), Јована Мишковић (Савета) и Милица Грујичић (Јелица).

У уторак у 21час на Камерној сцени СНП-а биће изведена представа “Отпор” Лија Мекдугала, у режији Соње Петровић.Троје младих активиста, услед непредвиђених догађаја и околности, киднапује директора фармацеутске корпорације…

– Ли Мекдугал пише о троје младих људи који се боре против свега што им друштво намеће, а кроз њихов отпор писац провлачи питања изгубљености младе генерације која исконски осећа да то што се дешава у капиталистичком друштву, где моћници удруживањем постају још моћнији а обични смртници њихови послушници и извршиоци, није у реду - указује Мишка Кнежевић у приказу ове представе.

Троје младих људи, који отимају једног моћника, не раде ништа. Девојка се продаје, да би преживели, један од момака се бави ситним крађама и препродајама, а други је радио на неком блогу па је престао. Испоставиће се да је радио баш за отетог моћника... У представи играју: Игор Павловић, Тијана Марковић, Марко Савић, Димитрије Аранђеловић и Милица Грујичић.        

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести