Балет "Ана Карењина" премијерно 14. маја у Српском народном позоришту

Чувена „Ана Карењина“, али као балетска представа, премијерно ће бити изведена 14. маја на сцени „Јован Ђорђевић“, у кореографији и режији Крунислава Симића.
1
Фото: В. Величковић

Ово познато Толстојево дело, несрећна љубав и трагична судбина Ане Карењине, били су честа инспирација филмским и позоришним ствараоцима, али такође и балетским. Сада им се у томе придружују и наши уметници, у стварању своје балетске верзије „Ане Карењине“, на музику Петра Иљича Чајковског. 

У главним улогама су прваци Балета Српског народног позоришта Ана Ђурић, у улози Ане Карењине, и Андреј Колчериу као млади официр Алексеј Вронски. У представи учествују и солисти и ансамбл Балета, као и Оркестар СНП-а, од диригентским вођством Микице Јевтића.


У стилу епохе

Асистенткиња кореографа Крунислава Симића је Оксана Сторожук, а балетска педагошкиња Ала Ширкевич. Костими које је креирала костимографкиња Мирјана Стојановић Маурич “у стилу су епохе коју роман описује, али донекле осавремењени, тек толико да би неометано пратили покрете играча”. Сценограф је Саша Сенковић, а дизајнер светла је Марко Радановић.


Биће то прва велика балетска премијера ове године, наводе у СНП-у, и додају да је реч о балетском класику који, према речима директора Балета СНП-а Тонија Ранђеловића, недостаје балетском опусу овако велике институције.

- „Ана Карењина“ је велико дело. То је представа коју на свом репертоару мора да има свака велика кућа, са ансамблом какав има наш театар. Прошле године, искорачили смо с модерним балетом какав је „Мадам Батерфлај“, али и са апсолутним домаћим бисером, каква је „Охридска легенда“. Овога пута причамо једну раскошну причу - истиче Ранђеловић.

Идеја кореографа је, како је наведено, да на сцену у потпуности пренесе Толстојеву причу о љубави, напуштању, страсти, издаји, острашћености, које, у вртлогу агоније и екстазе, воде до потпуног уништења, не само Ане, него и свих који је окружују.

- Наша Ана Карењина је растрзана. Она је растрзана између породице и обавезе и љубави која јој се отвара. Растрзана између два човека. На ту растрзаност се ми фокусирамо све време. То је прича која је, верујем, актуелна и данас, када свака жена у макар једном моменту мора да бира, мора да буде растрзана између каријере и породице, између двоје људи, између достижног и недостижног – објашњава Крунислав Симић, који је, осим кореографије и режије, начинио избор музике и написао либрето за овај балет.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести