Београд на даљински током целог трајања Битеф фестивала

БЕОГРАД: Прошлогодишњи добитници Гран прија "Мира Траиловић" Битеф фестивала, уметнички колектив "Римини протокол", учествоваће и на овогодишњем фестивалу са пројектом "Београд на даљински", који ће публика моћи да гледа сваког дана у два термина, од 11 и 17 часова. 
bitef teatar, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

Концепт представе потписује Штефан Кеги, а режију Антон Розе. 

Прво извођење је заказано за дан Пролога, 17. септембар, највише због тога, како истиче уметнички директор Иван Меденица, што се у њему "преплићу златне нити главног програма, уметничка и тематска". 

На формалном плану, пројекат је потпуно имерзиван јер се у њему публика не утапа у сценску ситуацију већ је, у недостатку извођача, сама ствара, пратећи упутства из слушалица. 

"Римини протокол", група позната по томе да технологију инструментализује у циљу стварања јединственог позоришног израза, овога пута креира представу на отвореном под генеричким називом "Ремоте Џ", коју увек прилагођава граду у коме се изводи.

Упркос употреби високе технологије, овде се заправо ради о једном "нежном позиву на солидарност". 

Меденица објашњава да "врло паметан текст из слушалица наводи нас да размишља о томе да ли знамо град у ком живимо, да ли се боље осећамо у групи или ван ње, како се осећамо у заједници, да ли кроз живот идемо сами или нас води неки надређени механизам".

У тематском смислу, "Београд на даљински" се потпуно наслања на слоган фестивала "Почнимо љубав из почетка", јер истражује механизме функционисања нашег друштва и истражује алтернативне приступе свету који нас окружује.

Почетна локација за извођење представе је Алеја великана на Новом гробљу у Београду, да би се публика потом, вођена инструкцијама, кретала од једне до друге градске локације (Архитектонски факултет Универзитета у Београду,Ташмајдан, зграда некадашњег Дома синдиката) и завршила своју авантуру на крову зграде у центру Београда.

Представу је могуће пратити и на српском и на енглеском језику, те је потребно нагласити жељени језик при резервацији и куповини улазница.

Битеф фестивал ће се ове године одржати 53. пут, од 17. до 26. септембра, а у главном програму биће приказано 12 представа из девет земаља Европе, Африке и Јужне Америке. 

У богатој фестивалској понуди, публика ће имати прилику да види представе великих звезда европског позоришта као што су Штефан Кеги, Мило Рау и Томас Остермајер, али и неких мање познатих имена као што су нигеријски кореограф Кудуз Оникеку и Лусијана Лара из Бразила.

Резервација улазница за све представе почиње 15. августа и трајаће до 1. септембра, а њихова продаја 2. септембра. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести