Беседом Маје Митић почео 45. Инфант

НОВИ САД: Беседом глумице и кореографкиње Маје Митић, чланице београдског “Дах” театра од оснивања, на сцени “Пера Добриновић” Српског народног позоришта отворен је 45. Интернационални фестивал алтернативног и новог театра - Инфант.
maja mitic infant
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

Заљубљена сам у границе, ивице, маргине, литице, мањине, различитости, промене, утицаје на друштво и времена у којим живим. За мене су ово, сем моје заљубљености, и синоними за Инфант. То су пулсирајуће рачве и места мог унутрашњег космоса, где се Инфант и ја срећемо, рекла је Маја Митић, отварајући овај фестивал.

Након формалног почетка Инфанта изведена је представа “У изградњи” трупе “Даваи” из Израела. Била је то, међутим, друга представа фестивала, јер је прву, “Вивисекција креденца”, пре тога на летњој сцени КЦНС извело позориште “Бастиља” из Француске.

У уторак, другог дана фестивала, у 11 часова биће одржан први округли сто о изведеним представама претходног дана, и тако ће бити свакодневно до краја Инфанта, у клубу „Трибина младих” КЦНС.

Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

У вечерњим сатима следи извођење две представе “Пулс театра” из Лазаревца: “Балканска тужбалица” у 19 часова на сцени „Пера Добриновић“ СНП -а, и “Пост квартет” у 21.30 час на Камерној сцени СНП -а. Након тога, у 23 часа биће отворена изложба Ефемера колектива (Србија), под називом „Нова парадигма – нова читања”, у клубу „Трибина младих” КЦНС.

Представа “Балканска тужбалица” говори о несталим особама током наших ратова, а састоји се од три текста. Аутор првог је босанско-херцеговачки писац Алмир Имширевић (исповест жртве бачене у масовну гробницу). Други је текст “Прст” косовске списатељице Дорунтине Баше, о онима који су остали након одвођења њихових најмилијих. Трећи део је драма другог познатог босанско-херцеговачког писца и театролога Алмира Башовића, фиктивни монолог убице, неког ко је учествовао у убијањима. Редитељ “Балканске тужбалице” је Стеван Бодрожа, а у представи играју: Драгана Варагић, Ана Стефановић Билић, Ђорђе Симић/Боба Стојимировић, и Чарни Ђерић.

Аутори друге представе “Пост квартет” су писац Ведран Вучић и Милан Мађарев, који је и режирао.  

Представа ’Пост квартет’ се хронолошки догађа после краја драме „Квартет” Хајнера Милера, када Жена (Мертеј) остаје сама. У жељи да сазна зашто је тако немоћна, Жена својим телом рекреира емоције, искуства и ситуације, које су је довеле у (не)познати простор. Она је у функцији, али и у сукобу са Духом простора који час подстиче, а час надгледа целокупну сценску игру. Музика која се изводи уживо на сцени помаже Жени да се припреми за прелаз у нови Живот, указује редитељ Милан Мађарев.

Играју Јелена Цвијетић, Маја Софронијевић, и Ивана Недељковић. Композитор и извођач музике је Ведран Вучић, кореографкиња је Ирина Митровић, а костимографкиња је Соња Которчевић.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести