БФИ: Мајсторски курс Емилијана Пиколија

БЕОГРАД: У сусрет 15. Београдском фестивалу игре, један од водећих европских педагога класичног балета Емилијано Пиколи из Италије одржаће од 25. до 29. јануара у Београду мајсторски курс. 
beogradski festival igre
Фото: Tanjug (video)

Мајсторски курс се трећу годину реализује захваљујући подршци Делегације Европске уније у Србији, с циљем подстицања развоја и едукације младих играча у Србији.

Курс је намењен ученицима различитог узраста који похађају професионалне балетске школе у Србији, као и младим играчима. 

Емилијано Пиколи је дипломирао у Балетској школи Опере у Риму, под вођством Елизабете Терабуст. 

Радио је са бројним познатим педагозима, укључујући Дерека Дина, Виктора Литвинова и Масима Мориконеа. 

Још за време школовања, остварио је запажене улоге у Бурнонвиловом “Напуљу”, Мјасиновом “Грку Зорби”, Пистонијевој “Ла Стради”, Пребиловом “Дон Кихоту” и “Крцку Орашчићу”, као и у кореографијама Маура Бигонцетија и Дерека Дина. 
Свој први професионални ангажман добио је у Опери у Ници, где је играо у кореографијама Фредерика Аштона, Џона Кранка и Леонида Мјасина. 

Каријеру је наставио у Балету Опере у Бордоу, у трупи с којом је гостовао по Азији. Касније се прикључио компанији “Атербалето” у Ређо Емилији, у поставкама Мориса Бежара и Фабриција Монтевердеа. 

Наступао је често и у Арени у Верони. Након боравка у Италији, вратио се у Француску и то у Балет Капитол из Тулуза, где је играо у свим класичним продукцијама, али и у поставкама Јиржија Килијана, Уве Шолц, Питера Мартинса, Жоржа Баланшина, Ханса ван Манена...

Године 2004. добио је француску државну диплому за педагога уметничке игре и почео да предаје на Конзерваторијуму у Тулузу, али и као гост у другим европским школама. 

Такође је предавао анализу покрета у основним школама, за децу од пет до 10 година. 

Током 2011. био је ангажован као балет мајстор за продукције Амедеа Амодија и исте године отпочео сарадњу са римском Балетском академијом и постао директор балетског департмана у центру Д.А.Ф., посебно ангажован на курсевима стручног усавршавања. 

Емилијано Пиколи је често члан жирија балетских такмичења у Италији и иностранству, док су многи његови ученици данас играчи у Балету Опере у Риму и Балету Театра Сан Карло у Напуљу или ученици престижних школа.  

Маестро Пиколи ће у Београду, у просторијама Националне фондације за игру, свакодневно водити по три часа класичног балета и репертоара, са циљем да деци и младим играчима приближи нове методе из области педагогије класичног балета, као и најсавременије трендове европске балетске школе и савремене сцене. 

Делегација ЕУ шести пут заредом даје подршку Београдском фестивалу игре који промовише размену уметника и педагога између Србије и Европске уније као и едукацију младих талената у Србији и тиме подстиче европске вредности попут мултикултуралности, разноликости и солидарности између нација и генерација.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести