Битеф: Фрљићеве две представе ударац европској десници

НОВИ САД: На овогодишњем Битефу, који ће бити одржан од од 13. до 22. септембра, у Београду, један од фокуса биће представе политичког позоришта. У том контексту, публика ће имати прилику да види остварења Оливера Фрљића, Драгана Живадинова, Жориса Лакоста, Марине Давидове и Маје Пелевић.
oliver frljic
Фото: Youtube Printscreen

Једини аутор који ће ове године имати две представе у главном програму је Оливер Фрљић. Тиме је уметнички тим фестивала желео да упути посебно признање Фрљићу као једном од најважнијих европских редитеља политичког позоришта.

“Горки – Алтернатива за Немачку?” берлинског позоришта “Максим Горки”, по речима уметничког директора Битефа Ивана Меденице, је представа која је послужила Фљићу да, на уметнички врло оригиналан и инвентиван начин, и овог пута покреће своју омиљену тему: друштвену функцију театра, његов потенцијал за политички отпор. На њему својствен, квазидокументаран и импровизован начин, у првом делу представе он критички испитује политичку коректност у пријему глумаца у овај театар (предност мањинским групама), јер такав приступ и даље не одговара стварном проценту странаца у Берлину, а може и да направи позоришни „азил" за етничке и друге мањине. У другом делу, покреће се питање да ли је једно прогресивно позориште, ако пристане на извесну гетоизацију и игру у систему, стварни отпор том систему, или само алиби за савест уметника?

Представом “Шест лица тражи писца” у продукцији Сатиричког казалишта “Керемпух” из Загреба, Фрљић се обрачунава с хрватском десницом, посебно њеним инсистирањем на такозваним породичним вредностима, у чије име сваки гест постаје прихватљив и оправдан. Како сам Фрљић за ову представу каже, она представља „радикално читање Пиранделовог класика у контексту хрватског десног популизма".

Поред овога, Фрљић ће учествовати и у пратећем програму Битефа. У оквиру “Филозофског театра”, он ће бити гост филозофа и активисте Срећка Хорвата, а разговараће се о односу позоришта и тренутне друштвено политичке стварности.

И. Б.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести