Битеф театар слави 30 година свог постојања

БЕОГРАД: На данашњи дан пре 30 година отворен је Битеф театар, на иницијативу велике Мире Траиловић.
bitef teatar
Фото: Tanjug (D. Peternek)

"Несташни и упорни позоришни дух, када се давне 1947. са пробама Бојана Ступице уселио у ове одаје, никада више није из њега излазио. Прошле су деценије и тај дух се са данашњим даном дефинитивно овде настањује као домаћин. Видите и сами како је ово позориште лепо и неуобичајено и слутите могућности које пружа и догађаје који ће се овде одигравати", рекла је Мира Траиловић на отварању Битеф театра. 

Она је подсетила да је та зграда поред Бајлонијева пијаце, на скверу који данас носи њено име, била намењена да служи верницима евангелистичке вероисповести, али није освештена јер је ратни вихор изменио њену судбину.
"Верници ће нам опростити због наших племенитих намера. Ова црква постаје храм позоришних муза увек блиских људској вери у добро и племенито. Богови уметности давно су нам саучесници у нашим позоришним љубавима", истакла је Траиловићева 3. марта 1989. 

"Уметност почиње тамо где се сложе неке тајанствене и непознате силе унутар човека и епохе. Срећна сам што ће Београд имати још једно место где ће уметници и гледаоци покушавати да ту тајну људског постојања, каткада дотакну", рекла је тада Траиловићева, и 7. августа исте године преминула је не сачекавши да види репертоар свог позоришта.
У њену част вечерас ће на сцени Битеф театра бити изведена представа "М.И.Р.А" у режији Андраша Урбана.

Када су је новинари једном питали хоће ли да се представи, рекла је да хоће, и као песмицу "изрецитовала" своје име у акрониму: "М - као марљива, И - као ирационална, Р - као радосна, А - као ако, баш ме брига. Мира. Мира Траиловић".
Отуд и назив представе која није само о Мири Траиловић, већ и о позоришту и уметности уопште која је оснивачици Битефа била најважнија.
На историјат Битеф театра подсетиће и мултимедијални догађај "И даље у завери", који ће 11. и 12. марта трајати без прекида 30 сати, и то ће бити "изложени театар и истовремено изложба у театру".

Градско позориште које нема стално запослен уметнички ансамбл, окупљало је око себе многобројне ствараоце и позоришне трупе и из институција и са алтернативне театарске сцене.
Сви који су Битеф театар стваралали и у њему радили, креирали су простор идеја, буђења и нових театарских израза у нашој средини, наглашава Весна Богуновић, ауторка пројекта "И даље у завери".

Баш тај битефовски неконформизам привлачио је уметнике-истраживаче, чији рад представља искорак из традиционалних и утврђених граница уметничког израза и мишљења, развијајући тако потпуно нову и другачију уметничку сцену у Београду и у области позоришног стваралаштва екс-Ју простора.
Како је изгледало отварање Битеф театра, али и све оно што је обележило три деценије постојања овог позоришта, основаног на тековинама Битеф фестивала, публика ће видети на изложби "И даље у завери".

А директор Милош Латиновић истиче да Битеф то и јесте већ 30 година, "стално у уметничкој завери", "увек за корак испред или за мало изнад воде", не одустајући од темељних принципа свог оснивача и идејног творца. 

"Када први грађанин нашег града отвори ово позориште и преда га позоришним уметницима и свима онима чијој трагалачкој уметности одговара овај простор, неће га предати мени, данас већ ветерану многих позоришних покушаја, већ пре свега младима по годинама или по духу, свеједно. Када нас они који долазе превазиђу маштом, снагом и умећем, бићу срећна", поручила је Мира Траиловић на отварању Битеф театра пре тачно 30 година.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести