Бранислав Јерковић: Многи не знају како је тежак посао глумца

Уз промотивни филм и најаву документарног остварења о Пеђи Томановићу, трагично преминулом глумцу Српског народног позоришта у чије име породица додељује истоимену награду, она је ове године додељена Браниславу Јерковићу.
с
Фото: В. Величковић

Најбољи студент глуме на српском језику Академије уметности у Новом Саду, који такође осваја ову годишњу награду, био је Дејан Максимовић из класе Бориса Исаковића.

Бранислав Јерковић је 28. добитник по реду награде која има посебну тежину и специфичан значај, јер је у Српском народном позоришту посматрају као ознаку носиоца репертоара и будућег освајача и других награда. Додајући јој и емотивну особеност, потврдио је директор Драме Српског народног позоришта Милован Филиповић, својевремено и сам лауреат, који је искористио прилику да се похвали тиме што су у претходном периоду запослили 15 младих глумаца, што дуго није био случај.

- Пеђа је у ансамбл Српског народног позоришта дошао као најбољи студент, а многи су други долазили обилазним путем, попут награђеног Банета Јерковића - навео је Филиповић. - Зато смо поново почели ми први да бирамо најбоље.


Баш звони

- Искрено сам се изненадио. Знам какве задатке и одговорност носим овде. Кад се слегну први утисци, осетићу понос - изјавио је јуче овогодишњи добитник Награде „Предраг Пеђа Томановић” у Српском народном позоришту, глумац Бранислав Јерковић. - Ја о Пеђи знам само из прича. Живим у време легенде о њему. Колеге су ми са великим поштовањем честитале, што значи да им баш звони награда у Пеђино име.


Глумац Бранислав Јерковић, који је пре Српског народног позоришта играо у Народном позоришту Сомбор, и јуче је на уручење награде дошао из Сомбора, где помаже свом некадашњем матичном ансамблу у стварању представе „Беснило”, коју по роману Борислава Пекића драматизује Федор Шили, а режира Борис Лијешевић. У Српском народном позоришту, Јерковић већ има импонзантан низ улога, а жири који је радио у саставу Валентин Венцел, Наташа Гвозденовић, Предраг Штрбац издвојио је две скорашње - Едипа у представи „Слепа мрља” Андреја Мажерија и Магбета у истоименој представи, у режији Никите Миливојевића. У образложењу се наводи да је Јерковић у обе успешно одговорио на изузетно велике захтеве и изазове интерпретације два чувена лика светске драмске баштине.

- Његов Едип је вешт и снажан лидер модерног формата, а опет у кризним ситуацијама у које га гони судбина ломљив и слабашан. Изузетно зрелом интерпретацијом и пажљиво нијансираним емотивним садржајем улоге Бранислав као Едип изазива и презир и емпатију - док у у улози Магбета изузетно вешто, прецизно, пре свега у монолошким партитурама насловног јунака, суверено господари сценом и доноси једног новог и другачијег Магбета - навео је жири, додајући да откад је Јерковић дошао у ансамбл Драме СНП-а, постао је један од ослонаца репертоара.

Милена Томановић, која је са супругом Милорадом основала Задужбину „Предраг Пеђа Томановић”, показујући упорност и истрајност, поново се подсетила синовог дара који је био очигледан још док је био дете и на сваком месту привлачио пажњу и хвале.

- Наставила сам Пеђину каријеру награђујући младе глумачке талентте - рекла је Милена Томановић. - Многи не знају како је тежак посао глумца. Они заслужују свако поштовање.

Речима да је њен брат кроз Задужбину њихових родитеља добио други облик живота, добитнику на глуми и својој мами на издржљивости честитала је Пеђина сестра Хелена Михић, која је обећала да ће одржавати награду док год имају некога од породице.

Рођен 17. јануара, 1964. године, Предраг Пеђа Томановић Академију уметности Нови Сад у класи Петра Банићевића уписао је 1983, а у Српском народном позоришту се запослио 1988. године, где је за пет сезона одиграо 14 улога и добио шест награда.         

И. Бурић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести