Чланови драмског синдиката Народног позоришта најавили штрајк 22. новембра

БЕОГРАД: Чланови драмског синдикат Синглус Народног позоришта најавили су данас да ће ступити у страјк 22. новембра, када то позориште слави 150. рођендан, симболицно у 11.59 сати. 
narodno pozoriste, tanjug
Фото: Tanjug/ F. Krainčanić, arhiva

Одлуку о ступању у штрајк чланови синдиката Синглус предали су око 14 цасова Управнику и Управном одбору Народног позориста, као и на писарницу Министраства културе и Владе Србије, пише у допису чланова синдиката медијима. 

"И даље се надамо да ће Министарство и Влада пре 22. новембра повући одговарајуће потезе ка решавању кризе која у народном позоришту траје траје већ месец дана", наводи се у саопштењу. 

Управник Народног позоришта у Београду Дејан Савић позвао је јуче отвореним писмом чланове Драме националног театра и синдиката Синглус који траже његову оставку, да поново покушају да заједнички нађу решење за "синдикалну проблематику, уколико је има".

"Поштоване и драге колеге, још једном смо путем медија упознати с најавом ваших активности у наредном периоду, у шта спада редовно изношење ултимативних захтева и најава штрајка. Поново вас најљубазније позивам, да пре тих корака нађете времена и добре воље да седнемо и заједнички сагледамо синдикалну проблематику, уколико је има, и нађемо адекватна решења за исту", навео је Савић у писму синдикату. 

Он је предложио да у разговор буду укључени и други заинтересовани синдикати, "како би што свеобухватније биле лоциране неуралгичне теме у нашој кући и лакше пронашли одговори на питања из синдикалних области". 

"Што се тиче најаве штрајка, уколико се, упркос отвореном позиву на разговор и договор, одлучите за ову активност, уверавам вас да ће Народно позориште поменути Закон (о штрајку), као уосталом и сваки други, поштовати у потпуности, штитећи тиме права и обавезе свих на које се чланови истог односе", навео је Савић у отвореном писму синдикату.

На крају писма Савић је члановима драмског синдиката поручио да апелује на њихову "професионалност, колегијалност и однос према својој уметности, како би пре свих других потеза приступили разговорима и договорима, и тако избегли враћање наше верне публике са врата дворана". 

Како Танјуг незванично сазнаје један од кандидата да замени Савића на месту управника Народног позоришта је актуелни директор ансамбла "Коло" Владимир Декић, док се за председника Управног одбора НП као могуће решење помиње Новица Антић, књижевни преводилац и члан бројних руководећих тела установа културе. 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести