Чувени мјузикл „Коса” премијерно 6. децембра у Позоришту младих

Чувени мјузикл „Коса“ аутора Регнија, Радоа и Мекдермота, премијерно ће бити изведен у петак 6. децембра на сцени Позоришта младих, и заједно са глумцима овог театра на сцену извести и глумце Новосадског позоришта / Ујвидеки синхаз, као и студенте глуме Академије уметности у Новом Саду.
Pozoriste mladih Dnevnik.rs/Arhiva
Фото: Dnevnik.rs/Arhiva

Два поменута новосадска театра први пут су се ујединила у овом пројекту: Позориште младих, којем је ово први пут да ради овакав мјузикл, и Новосадско позориште, које је на репертоару имало не само овај чувени бродвејски мјузикл, већ и многе друге представе овог жанра.

Ову нову поставку “Косе” режирао је Петер Телихаји, гост из Мађарске, као и њен кореограф Петер Ковач Гержон. Текст је уобличио драматург Новосадског позоришта Роберт Ленард, ослањајући се на истоимени култни филм Милоша Формана, али је јуче на конференцији за новинаре потврдио да у њему заправо има помало од свега: бродвејског мјузикла, Формановог филма, раније представе Атељеа 212, као и новог текста који је дописао. Ленард је подсетио да је управо Форман унео обрт на крају филма, који чини ову причу правом трагедијом и ствара драмско дело од тога. Зато је и одлучено да се пре свега прати филмска прича, али с интервенцијама које ће везивати овај текст за нас. Разлози бунта су другачији у овом времену, како објашњава Ленард, а ова верзија “Косе” показаће га кроз садашњу генерацију. 

- За мене је филм “Коса” икона моје младости. Заправо никад нисам ни помислио да ћу га срести на овај начин. Кад сам гледао овај филм, мене је више “ухватила” прича, а мање сонгови. Радећи на овој представи, покушао сам да се сетим шта ме је то привукло причи. Главни актери су млади, који су на прагу одрастања, а то је можда најтежи период наших живота. Тада се заправо одлучује о томе какав ћемо имати живот у следећим деценијама, да ли желимо да постанемо добри грађани једног друштва, или ћемо гајити и даље оног бунтовника у себи. Ови млади улазе у тај сукоб током ове представе. Одрастање је драматичан процес, али истовремено је и симпатично смешан и неспретан. Надам се да ће се у овој представи видети и хумор и драма - рекао је редитељ Петер Телихаји.

Он је додао да је уз то трећа важна ствар брутална енергија бунта, која у овој представи није морала да буде “напумпавана”, јер су је глумци већ имали, и то је за њега у раду овде било једно од најпријатнијих открића, и велика радост.

По речима кореографа Гержона, целу ствар би требало мало шире посматрати, јер овај комад није окренут само младима, већ отвара егзистенцијалне проблеме сваког уметника. По његовим речима, ова представа даје и могућност да се тумачи однос уметника према друштву.

У представи учествује дванаест глумаца, односно по шест из Позоришта младих и Новосадског позоришта, као и десет студената треће године глуме Академије уметности у Новом Саду, из класе Бориса Лијешевића. У глумачкој подели су: Алекса Илић, Иштван Кереши, Данило Миловановић, Кристина Савков, Дарко Радојевић, Бланка Диенеш, Золтан Ширмер, Агота Ференц, Јудит Ласло, Дејан Шарковић, Атила Немет, Михајло Несторовић, Силвиа Крижан, Чанад Борши, Јован Вељковић, Филип Клицов, Стефан Старчевић и други.

Глумцу Иштвану Керешију је ово трећа верзија “Косе” у којој учествује, у различитим улогама, овог пута као Вуф Дашхунд. Како је подсетио, управо је “Коса” у Новосадском позоришту била његова прва професионална представа, а затим је играо и у “Коси” Атељеа 212. Ово је трећа верзија и по свему је различита, како је напоменуо Кереши, по причи, и по улози, начину рада, као и копродукцији, о чему има само речи хвале.  Клод Хупер Буковски је млади глумац Дарко Радојевић, који је поменуо да је ово за њега нови процес рада, који му јако прија, и да је велики изазов за њега. Сам жанр мјузикла је за њега новина, и ово је била прилика да се непосредно упозна са њим. 

Управник Новосадског позоришта Валентин Венцел је истакао да за њихов театар сарадња са Позориштем младих значи само наставак интеркултуралног понашања, и настојања да последњих година, не само свој став, него и репертоар, граде делом на пројектима који се базирају на сустваралаштву и на заједничком животу. Уз похвале свим глумцима, као и онима који представљају најмлађу генерацију српског глумишта, која ће у будућности бити врло значајна, Венцел је напоменуо да је ова представа  јако велика шанса за оба театра, и њихове уметнике, и да ће за многе значити прекретницу у њиховим каријерама.

Глумце ће уживо пратити оркестар под вођством Давида Клема, тако да ће укупно бити тридесет актера на сцени. Чланови квинтета су: Давид Клем, клавијатуре, Ервин Ереш, гитара, Звонимир Оршулић, труба, Федор Рушкуц, бас гитара, и Ненад Којић, бубњеви. Сценографкиња је Џени Хорват, а костимографкиња је Биљана Гргур.   

Глумац Џон Севиџ у Новом Саду

Познати холивудски глумац Џон Севиџ, који је у филму “Коса” играо Буковског, позван је на премијеру и биће гост Позоришта младих неколико дана у Новом Саду, најавио је управник Позоришта младих Михајло Несторовић, иначе глумац, који такође учествује у овој представи. Он је навео и да ће Севиџ овде имати прилику да се дружи са колегама глумцима, учесницима овог пројекта. „Врло је радо прихватио позив. Није први пут у Србији, он Нови Сад воли, и биће му драго да види како ми то радимо, а и нас живо интересује шта ће ’прави’ Буковски да нам каже”, додао је Несторовић.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести