Данас и сутра на Стеријином позорју: Избирачица, Матишић, Флеке...

По две представе гледаћемо и данас и сутра у главном програму 67. Стеријиног позорја.
srpsko narodno pozoriste
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

У такмичарској конкуренцији, вечерас у 19 часова на сцени „Пера Добриновић“ Српског народног позоришта биће изведена представа „Избирачица“ Косте Трифковића, у режији Иве Милошевић, Народног позоришта / Народног казалишта / Непсинхаз Суботица. У улогама су: Милош Станковић, Весна Кљајић Ристовић, Миња Пековић, Сузана Вуковић, Небојша Чолић, Кристина Јаковљевић, Јелена Михајловић, Владимир Грбић, Срђан Секулић, Игор Грекса и Зоран Бучевац.  „Избирачицу“ је Трифковић у тренутку личног осећања среће и задовољства животом, у расположењу сличном Змајевом када је певао Ђулиће, подсећа Васо Милинчевић у предговору књиге „Коста Трифковић: Комедије и драмолети“, и додаје да је, пишући „Избирачицу“ и Трифковић је певао своје ђулиће. Отуда она раздраганост и младалачка свежина која запахњује из „Избирачице“.

Оно што је највредније у „Избирачици“ то је, по речима Милинчевића, уметничко дочаравање аутентичне атмосфере једног времена. „Писац нас је на широком плану увео у ентеријер грађанских домова које ми, истина, видимо више површински, али сасвим слутимо и њихову унутарњу садржину. Та слика наше средине могла је да буде и вернија и дубља, можда мање допадљива а више реалистична, нестилизована, да писац није свесно уносио у комедију елементе водвиља“.

Међународна селекција „Кругови“ наставља се вечерас у 21 час на сцени „Јован Ђорђевић“ извођењем представе „Ја сам она која нисам“ Мата Матишића, у режији Паола Мађелија, Загребачког казалишта младих (Хрватска).

Овај комад, по речима драматуршкиње Жељке Удовичић Плештине, обједињује три једночинке којима су наративне линије, мотиви па и заплети повезани главним женским ликовима. „Они су покретачи радње и наша редатељско-драматуршка инспирација. Драме су структурно и жанровски формално-драматуршки одвојене цјелине, но ипак су повезане управо женским ликовима. Оне, жене које нису, имају слободу чак шетати комадима својих супатница. Прва је „Хрватска Лолита“, друга „Порно филм“, а трећа „Жена ђевојчица“. Представа проговара о трима генерацијама жена.“

- За мене је то фантастичан текст, најбољи од свих које је Матишић до сада написао. Он није писан из ракурса политичке и социјалне полемике, него долази изнутра, из утробе, и премда је текст изнимно безобразан, он је истодобно и дубоко моралан. Матишић у њему не проговара само о мафији и криминалу него и о пропасти загребачке буржоазије и умјетника. Тај ме текст подсјећа, не по стилу, начину писања и естетици, него по неким митолошким кодовима, на младога Паола Пазолинија, дакле, ићи до краја и показати болно и духовито да живимо као свиње – објашњава редитељ Паоло Мађели.

Улоге тумаче: Анђела Рамљак, Марко Мартиновић, Барбара Прпић, Миливој Беадер, Дорис Шарић Кукуљица, Хрвојка Беговић, Филип Нола, Луција Шербеџија, Франо Машковић, Уго Корани, Филип Нола, Урша Раукар, Зоран Чубрило, Дадо Ћосић, и Катарина Бистровић Дарваш.

 

Сутра се такмичарска селекција наставља у 19 часова на сцени Новосадског позоришта / Ујвидеки синхаз с представом „Флеке“ Тијане Грумић, у режији Југа Ђорђевића, и извођењу Краљевачког позоришта. У улогама су: Александра Аризановић, Драгана Варагић, Горица Динуловић и Зоран Церовина.

– „Флеке“ су поема о одрастању. О животу који уме изненада да нестане и за собом остави само неке неизбрисиве флеке, просутог сока од боровнице или крви. И о смртима. О превише смрти које прате једно мало одрастање. Тијана Грумић пише уобичајено у стиху, у првом лицу, уз тек графичку назнаку реплика осталих ликова, без именовања током самог текста – пише у својој критици Александра Гловацки.

Текст који је Тијана написала јако је актуелан, наводи редитељ Југ Ђорђевић и додаје да пандемија која је однела многе животе јесте повод, али овде се више говори о томе шта доноси период после ње, а то је период суочавања са губицима који су огромни, како лични, тако и колективни.

- Дакле, једна од тема јесте губитак и како се са њим носити. Покушао сам, између осталог, да у овом комаду преиспитам где је граница између нашег живота и бављења животом на сцени. По својој структури ово је нека врста комада о одрастању и он прати младу девојку која говори о свом животу од тренутка рођења до момента када нам прича своју причу – напомиње редитељ Ђорђевић.

У међународном програму „Кругови“, сутра у 21 час на сцени „Пера Добриновић“ СНП-а гледамо представу „Мај нејм из Горан Стефановски“, у режији Бранислава Мићуновића и извођењу Драмског театра Скопље.

Улоге тумаче: Мето Јовановски, Стефан Вујисић, Биљана Драгићевић – Пројковска, Јелена Жугић, Игор Ангелов, Драган Спасов Дац, Софија Куновска, Соња Стамболyиоска, Златко Митрески, Дамјан Цветановски, Ана Димитрова и Саша Димитриевска.

У питању је ауторска адаптација драматуршкиње Браниславе Илић, „ кроз монтажу сцена из седам Горанових драма (Црна рупа, Лонг плеј, Сарајево, Казабалкан, Хотел Европа, Еуроалиен, Одисеј)“. Изабране драме, како подсећа Бранислава Илић, написане су у периоду од 1987. до 2012. у једном турбулентном историјском периоду на простору Балкана и Европе.

– Задато тематско пропитивање односа идентитета и дома, захваљујући редитељском концепту и препознатљивом естетском рукопису редитеља Мићуновића, у сценском смислу постаје потрага за идентитетом појединца разапетог између жеље за остварењем личне слободе и потребом за простором сигурности  – указује Бранислава Илић. - Ова представа не може да надокнади одсуство једног од најзначајнијих драмских писаца и драматурга с овог нашег простора, али може да укаже на то да све што нам се догодило и што данас живимо у његовом опусу је већ записано.

         Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести