Девети фестивал дуодраме у Тополи од 3. до 8. септембра

БЕОГРАД: Девет позоришни Фестивал дуодраме у Тополи биће одржан од 3. до 8. септембра, најавила је дирекција фестивала.
1
Фото: pixabay.com

На конференцији за медије истакнути глумац и позоришни редитељ Ирфан Менсур, селектор Фестивала дуодраме, представио је програм манифестације.

На фестивалу ће бити приказано пет представа реномираних позоришта или позоришних трупа у такмичарском делу и једна ревијална представа последње вечери Фестивала, када је проглашење најбољих остварења.

Смотру ће отворити комад "Разведи ме" Театра "Провокација" из Скопља (Македонија), коју је селектор Ирфан Менсур похвалио као изузетну.

"Млади људи из те приватне македонске трупе су ме звали и поручили ми да дођем у Шид да их гледам. И отишао сам, био одушевљен, они су тамо имали титловану целу представу, веома професионално су приступили томе. То је озбиљна позоришна структура, као што ради и моја матична кућа ЈДП, титлује представе за гостовања", изјавио је Менсур.

Другог дана биће одиграна дуодрама "Сладолед" хрватског писца Мира Гаврана, у продукцији Народног позоришта Ниш. Менсур је казао да плодни хрватски драматург, популаран и у Србији, има свој фестивал на коме онда играју његове комаде позоришта широм света, а и сам је имао прилику да режира Гавранову драму "Чехов је Толстоју рекао збогом" (Битеф театар).

Новија драма "Плућа" (Мадленианум) британског писца Данкана Мекмилана, где играју Горан Јевтић и Сузана Лукић, у режији Ивана Вуковића, на програму је трећег дана, док четврте вечери гостује Казалиште Кабина, приватни театар из Загреба са делом "Тесла", у коме ће Момчило Оташевић и Владимир Посавец представити другачију верзију о нашем и светском научнику Николи Тесли.

"Момчило је веома тражен регионални глумац, гледате га у многим хрватским серијама. Ја сам имао прилике са њим да снимам нашу серију "Бележница професора Мишковића" из две сезоне, а пише се и трећа. Одличан је глумац и са колегом је направио нешто сјајно у вези приче о Тесли", сматра Менсур.

Позориште "Маска" из Шапца ће 7. септембра одиграти дуодраму "Мој сапутник страх", а на затварању 8. септембра је планирана још једна драма о нашој највећој сликарки - "Прича о Надежди Петровић", за коју Менсур тврди да ће публици сигурно остати дуго у памћењу.

"Биће ово мала глумачка Олимпијада. Нема ништа лепше кад се нађу два глумца потпуно сами на сцени и онда крену у такмичење. Уживаћемо у глумачкој игри, дивићемо се тим глумцима, јер ћете овде гледати право позориште, а не естаду ни јефтино забављање публике. На жалост многа позоришта су отишла данас у естраду, то им је начин да преживе и лакше зараде. Код нас тога нема, већ ће тематика и естетика освојити публику", закључио је селектор.

Овогодишњи трочлани жири чине три глумца - отац и син Томислав Трифуновић и Сергеј Трифуновић, као и Слободан Бода Нинковић и они ће одлучивати о наградама за најбољу представу, за најбољег глумца, најбољу глумицу, Специјална награда и награда за најбољу представу према гласовима публике.

Фестивал дуодраме се реализује у организацији Културног центра Топола, под покровитељством Општине Топола и Министарства културе и информисања Републике Србије.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести