„ДЕЖЕ КОСТОЛАЊИ“ Нова представа „Густав је крив за све“

Радни наслов представе Кокана Младеновића је „Густав је крив за све“, а реч је, како наводе у суботичком позоришту, о трагикомичној сатири на тему малог човека унутар људског друштва.
Ansamblu se pridružila i Krista Sorčik Foto: privatna arhiva
Фото: Ансамблу се придружила и Криста Сорчик Фото: приватна архива

Фестивал савременог позоришта „Дезире“ у Суботици се ближи свом крају, а констатно присуство редитеља Кокана Младеновића показало је да он није само гост фестивала, него да у Позоришту „Деже Костолањи“, које орагнизује „Дезире“, ради на новој представи, свом ауторском пројекту. Радни наслов представе Кокана Младеновића је „Густав је крив за све“, а реч је, како наводе у суботичком позоришту, о трагикомичној сатири на тему малог човека унутар људског друштва.

- Густав је крив за све, јер је он крив за све. Такав му је нарав. Искључиво се бави сопственим светом, сопственим постојањем. Густав све подноси, никада се не буни, миран је и добро васпитан, увек делује као сви остали - прича је о обичном човеку, који пристаје на сва понижавања, који се прилагођава свим околностима. - Слуша послодавца, жену, заједницу, комшије, без икакве побуне. На његовим леђима се гради тврђава од свих неправда и неправилности света, он то носи сам, без иједне речи неслагања. Да ли је Густав жртва или је кривац за сопствени живот? Помаже ли Густав свету, или га уништава својом пасивношћу? Да ли је он је крив, јер никада некаже доста? Густав је саучесник у оном злочину над самим собом. Он је жртва и саучесник у истом тренутку.

Нешто старију публику није потребно подсећати да је Густав заправо лик истоименог, светски познатог мађарског анимираног серијала, који је својевремено редовно приказиван на телевизији. Пројекат Позоришта „Деже Костолањи“, пак, спада у онај сегмент репертоара који се ангажовано и интензивно окреће ка публици, истражује што једноставније и квалитетније начине комуникације са њом. При томе се не прибегава такозваној високој уметности или концептима очувања језика и традиције, него се труди да се публици обрати што отвореније, забавније, али не и на комерцијалан начин.

У Позоришту „Деже Костолањи“ наглашавају да и даље не желе да поклекну пред доминантним утицајима, желећи да створе посебан вид позоришне комедије и сатире на основама уметничког театра, користећи и жанрове брехтијанског кабареа и куплеа, музичког позоришта и позоришта покрета.

Поред Кокана Младеновића, ауторску екипу представе чине још Арпад Серда (композитор), Марина Сремац (костимографкиња), Марија Калабић (сценографкиња), Корнелија Голи (драматургиња), Жофија Серда (асистенткиња редитеља), док је маске радио Ненад Гајић.

Препознатљивом глумачком ансамблу суботичког позоришта у раду на овој представи придружила се и Криста Сорчик, глумица која тренутно живи и ради у Будимпешти. Премијера је планирана за 21. децембар.

И. Бурић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести