Дневник вас води у СНП на представе Катар и Смедерево 1941

Представа “Катар” аутора и редитеља Огњена Петковића биће изведена вечерас у 20.30 часова на Камерној сцени Српског народног позоришта.
в
Фото: Промо

Ова представа, настала у сарадњи СНП -а и Удружења грађана „Мансарда“, има савремену тему и говори о тренутном стању нашег друштва.

- Катар није географска одредница, већ дијагноза нашег друштва. Он је прича о свима нама, о нашим комшијама, о паралелним животима који се дешавају док ми живимо, о паралелном животу који пролази док нам се чини да живимо, о историји сукоба, о будућности сукоба и разлозима за исте, о генерацијама које пропадају у нашем бављењу прошлошћу. Чекање би могло бити поднаслов овог комада. Велико, грандиозно чекање, које је обешено о неки телефон који ће нам, када зазвони као Деуџ еџ маћина, доћи и решити све. Ово је представа о неделању, о нашој националној болести малодушности и лењости. Ово је комедија о нама. Одрастање у кафани, живот у кафани и махање заставом у осмицу као једином решењу за излаз из свега, а истовремено улаз у круг бесконачности и потпуне духовне пропасти - објашњава аутор Огњен Петковић, додајући да је ово јако забавна и духовита представа.

Играју: Страхиња Бојовић, Григорије Јакишић, Миодраг Петроње, Љубиша Милишић и Дуња Корица / Нађа Филипић (дете).

Представа “Смедерево 1941” ауторке и редитељке Ане Ђорђевић, која ће бити изведена сутра у 19.30 часова на сцени “Пера Добриновић” Српског народног позоришта, бави се догађајем који се одиграо 5. јуна 1941. у Смедереву. Тог дана је унутар Тврђаве експлодирала значајна количина оружја и муниције, коју су нацисти, након кратког априлског рата, одузели од поражене Војске Краљевине Југославије и ту смештали. Узрок те несреће до данас није познат, а том приликом Смедерево је потуно разорено.


Шест карата читаоцима „Дневника”

Читаоцима „Дневника” поклањамо шест карата за представе „Катар” (2) и „Смедерево 1941” (4). По две карте добиће читаоци који се данас од 13 часова јаве на телефон Културне рубрике „Дневника” 480-6881. Добитници ће улазнице моћи да подигну данас на портирници „Дневника”.


- Експлозија је имала снагу бомбе бачене на Хирошиму. Живот је изгубило хиљаду и хиљаду људи, а међу њима и 17 глумаца Српског народног позоришта, које се тада звало Народно позориште Дунавске бановине. Текст и представа се баве овим догађајем у целини, с посебном пажњом усмереном на судбине трагично настрадалих глумаца, и њима у част. Но, третман теме није документаристички. Узимајући све познате околности у обзир – а о догађају постоји документација, додуше не довољно велика – конструисала сам нову, оригиналну причу, не помињући аутентична имена покојних глумаца, и трудећи се да се целокупан догађај посматра из преломљене перспективе, такве да се тумачења поменутих судбина доведу у везу са природом и узроком нацизма и зла уопште - указује ауторка Ана Ђорђевић.

Играју: Милан Ковачевић, Тања Пјевац, Јована Мишковић, Вукашин Ранђеловић, Алиса Лацко, Тијана Марковић, Аљоша Ђидић, Гордана Ђурђевић Димић, Милован Филиповић и Марко Савковић.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести