Дневник вас води у Српско народно позориште

Представа “Три лица самоће” Жељка Јовановића, у режији Филипа Марковиновића, која прати судбину три усамљене жене у окружењу рата, биће изведена вечерас у 20.30 часова на Камерној сцени Српског народног позоришта.
Ljubavni napitak, snp
Фото: Српско народно позориште

Три жене су Милица, Српкиња из Загреба, Маришка, Мађарица из Будимпеште, и Олга, Рускиња из Љвова, које током Првог светског рата покушавају да опстану у Београду.

Како каже редитељ Марковиновић, “ово јесте комад који је тематски везан за Први светски рат, али је мало другачији, утолико што се не бави политичким околностима, нити се бави великим херојским биткама и страдањима, него доноси три женске судбине и атмосферу залеђине тог рата, односно шта се дешавало с онима који у том рату нису учествовали, нису ни хтели, а на које је ипак оставио неизбрисив траг и итекако утицао на њихове судбине”.

У представи играју: Тања Пјевац (Маришка), Сања Микитишин (Олга) и Миа Симоновић (Милица).

Сутра је на репертоару Доницетијева комична опера “Љубавни напитак”, која ће бити изведена на сцени “Јован Ђорђевић” с почетком у 19 часова. Управо овим извођењем ће СНП обележити 185 година од праизведбе (12. маја 1832, Милано) ове популарне Доницетијеве опере.

“Музика тог дела је весела, ведра, пуна оптимизма и мелодичности, а својом допадљивошћу лако плени пажњу слушалаца... Доницети је донео на сцену нови тип комичне опере у којој налазимо смех кроз сузе, хумор који излази из срца које зна за нежност и осећаје, из духа пуног живости”, подсећају у СНП -у на разлоге популарности “Љубавног напитка”.


Четрнаест карата за читаоце
Читаоцима “Дневника” поклањамо 14 карата за поменуте три представе. По две карте за “Три лица самоће ” и “Ујеж” и пет пута по две за “Љубавни напитак”, добиће читаоци који се данас од 12 до 12.15 часова јаве на телефон Културне рубрике “Дневника” 480 6881. Добитници ће улазнице моћи да подигну данас на портирници “Дневника”. 

“Ликови су врло обични: самоуверена и самодопадна девојка Адина, плашљив заљубљени младић Неморино, силовит, убеђени наредник Белкоре и брбљиви надрилекар Дулкамара, преварант који вешто користи сеоску лакомисленост и наивност.  У основи сижеа  “Љубавног напитка”  стоји веровање да у природи постоје чаробне биљке и напици помоћу којих може да се задобије љубав вољеног бића“, наводе у СНП -у.

Диригент је  Микица Јевтић, а солисти су: Дарија Олајош Чизмић (Адина), Саша Штулић (Неморино), Васа Стајкић (Белкоре), Жељко Р. Андрић (Дулкамара), Маја Андрић (Ђанета) и други.

Представа “Ујеж” Бранислава Нушића, у режији Радослава Миленковића, биће изведена у петак 5. маја у 19.30 часова на сцени “Пера Добриновић” СНП-а. Како изгледа женска еманципација у Нушићевом времену, и како се одржава на породицу, публика ће моћи да види у овој Нушићевој комедији, названој по скраћеници за Удружење југословенских еманципованих жена.

“У земљи Србији, где је тако нагао и вртоглав скок из обојака у смокинг и тако кратка дистанца од чучавца до јавне говорнице на коју се пењу такозвани јавни радници, комедија не може избећи трагичну страну смешног као ни комичну страну трагичног. Представа ’Ујеж’ трага за таквим амалгамом, на каквом, уосталом, почива сваки пажње вредан уметнички наум”, каже редитељ ове представе Радослав Миленковић.

У глумачкој подели су: Драгомир Пешић, Гордана Јошић Гајин, Сунчица Милановић, Марко Савић, Марија Меденица, Александар Гајин, Мирослав Фабри, Југослав Крајнов, Александра И. Плескоњић, Сања Микитишин, Лидија Стевановић и други.

Н. Пејчић 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести