"Добричин прстен" постхумно Милану Гутовићу

БЕОГРАД: Награда "Добричин прстен", угледно глумачко признање Удружења драмских уметника Србије за животно дело, постхумно је припала истакнутом драмском уметнику Милану Ланету Гутовићу (1946-2021), сазнаје Танјуг у Удружењу драмских уметника Србије.
w
Фото: Youtube Printscreen

Гутовић је Академију за позориште, филм, радио и телевизију у Београду (данашњи ФДУ) завршио је 1967. године у класи професора Миленка Маричића и припадао групи "Бојанових беба" заједно са колегама са класе које је Бојан Ступица примио у стални ангажман Југословенског драмског позоришта.

Првак драме Народног позоришта у Београду постаје 2006. године. Пензионисан је крајем децембра 2011. године. Играо је и у Звездара театру, Култ театру, Позоришту Славија, Битеф театру, Црногорском народном позоришту, Крушевачком позоришту, Атељеу 212, НП Тимочке Крајине, Београдском драмском позоришту, Театру „Вук".

Добитник је бројних признања, међу којима су позоришне - Стеријина награда, Награда "Раша Плаовић", Статуета Ћуран, Награда "Зоран Радмиловић", Нушићева награда, Златни ћуран за животно дело, као и Награда Цар Константин, за улоге у филмовима „Условна слобода" и „Седам и по".

Милан Лане Гутовић преминуо је 25. августа 2021. у 75. години.

Угледну глумачку награду Удружења драмских уметника Србије која се додељује за животно дело прошле године је добио Петар Божовић који је 33. лауреат овог високог сталешког признања.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести