"Долина језе" Стефана Кегија централни догађај Битеф-Пролога

БЕОГРАД: Централни позоришни догађај Битеф - Пролога који ће се у Београду одржати од 12. до 14. септембра биће извођење извођење представе "Долина језе" у режији Штефана Кегија и копродукцији трупе Римини Протокол и Камершпиле-а из Минхена, најавили су организатори.
pozoriste, predstava, zavesa pixabay
Фото: pixabay.com

"Долина језе" је била једна од носећих представа концепта 54. Битефа, који се заснивао на појмовима трансхуманизма и постхуманизма на тематском и преиспитивањем живог сценског присуства на естетском плану, односно дехуманизацијом извођача у кореографском смислу, као и употребом робота, дронова и аватара у позоришним представама.

Ова представа-предавање за централног јунака има хуманоидног робота, реплику писца Томаса Мелеа, који услед биполарног поремећај личности има страх од јавног наступа, те га реплика замењује.

Због ограниченог броја седишта у сали Битеф театра, "Долина језе" ће имати три извођења, биће преношена не екрану на Скверу Мире Траиловић у Битеф граду и имаће емитовање на другом програму Радио телевизије Србије.

Штефан Кеги као један од најзначајнијих светских позоришних уметника и позоришни колектив Римини Протокол добро су познати Битефовој публици.

На 52. Битефу гостовали су са представом "Заоставштина", комади без људи и освојили Гранд приx "Мира Траиловић''" за најбољу представу у целини, као и Политикину награду за најбољу режију.

Прошле године, у оквиру 53. Битефа, изведена је представа Римини Протокола Београд на даљински.

Богат дебатни и трибински програм Битеф - Пролога биће заокружен и предавањем Ерике Фишер Лихте, једне од водећих светских театролошкиња и професорке татрологије на берлинском Фрај универзитету.

Разговор са Фишер Лихте на тему зашто не постоји дигитално већ само живо позориште, водиће уметнички директор Битефа Иван Меденица.Програм Битеф-Пролога ће бити емитован и преко Битеф Yоутубе канала.

Битеф - Пролог, својеврсна најава 54. Битефа који је одложен за следећу годину и реализоваће се заједно са 55. издањем фестивала.

Ради се о тродневном дешавању које ће се, уз све неопходне мере предострожности и поштовање здравствених процедура, одиграти у Битеф театру и на отвореним трибинама на Скверу Мире Траиловић.

Публика ће моћи да ужива у позоришним представама, али и међународним трибинама и дискусијама, перформансу новог циклуса, разговорима са позоришним уметницима и другим програмима.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести