Две представе Театра ДКЦНС у КЦНС

Представа „Они су хтели нешто сасвим друго“ Театра ДКЦНС-а, рађена по мотивима истоименог текста ауторке Милене Деполо, у адаптацији и режији Северине Простран Милетић и Милоша Мацуре, биће изведена у великој сали Културног центра Новог Сада у суботу 12. марта, с почетком у 19 часова.
д
Фото: С. Дорошки

Ова представа се бави насиљем међу тинејџерима.

- Тачка зрелости, сплетом околности, постаје тачка лома: инфантилни и усиљени сексуалитет прожет је вршњачким насиљем, док одрасли бивају немоћни. На тој равни тренутак заљубљености прераста у репертоар неодговорности и сцене трулежи се ређају на све стране. Млади, породица, школа и друштво у целини одустају. Карактери протагониста: чепа, торокуша, мудријаш, мангуп и други, наглашени су копирањем кабловског кича. Завист, љубомора и фолирање су облици понашања који преовлађују. Несрећа бива неизбежна већ и самом чињеницом ученичке бахатости, професорске несигурности и слепила спрам те и такве стварности. Спрдња постаје неминовна. Пиштољ је у девојачкој руци, несрећа на помолу, телефон је редитељ. Бекет је испразнио сцену. Ми смо је попунили, проверите – пише у најави ове представе.

Улоге тумаче: Доротеа Ломјански, Лана Рајак, Сара Поснов, Сара Стефановић, Јелена Гавриловић, Марија Динић, Анђела Црнчевић, Анђела Мартиновић, Милан Субић, Василије Поњевић, Урош Луковски, Лука Милосављевић, и Раша Балог.

Сутрадан, 13. марта, у 17 часова, такође у Културном центру Новог Сада, премијерно ће бити изведена представа „Као сунцокрети“, рађена по мотивима комада „Где станује сунчев зрак“ Милана Степанова, у режији Северине Простран Милетић и извођењу театра ДКЦНС. 

- Хелиантус – сунчани цвет или сунцокрет једна је од ретких цвећки која има душу. Када сунце зађе или је дан тмуран, сунцокрети се окрећу једни другима. Машта драмског писца Милана Степанова оживела је наше сунцокрете и удахнула им карактере. Млади глумци су причу о сунцокретима обрадили и глумачким вештинама дорадили. Публика ће добити прилику да сазна како једна позоришна проба изгледа од почетка па скоро до краја и где се граница збиље брише, а рађа магија. Ова представа је смешно-тужни призор о талентовано неталентованим глумцима / сунцокретима у потрази за даром / сунчевим зраком (Најближе овој причи је епизода са мајсторима из „Сна летње ноћи“ Вилијема Шекспира) – објашњавају аутори ове представе.

Улоге тумаче: Јана Вановић, Марко Бакалић, Гала Простран Милетић, Лука Галић, Анђела Лончар, Матеј Радосављевић, Тојана Тодић, Илија Васиљчин, и Максим Торбица.

Н. Пејчић

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести