Египатски модерни плесни театар из Каира гостује 31. јула у СНП

На сцени “Пера Добриновић” Српског народног позоришта, 31. јула с почетком у 20 часова, гостоваће Египатски модерни плесни театар, са новијом плесном представом “Плави слон”, рађену по мотивима истоименог романа познатог писца Ахмеда Мурада.
1
Фото: СНП

Ова представа с десет плесача, настала је 2014, у кореографији и режији Монадела Антара, годину дана након изласка Мурадовог романа и његовог успеха као најпродаванијег на Међународном сајму књига у Каиру 2013.

Аутор романа Ахмед Мурад је млади писац који веома привлачи пажњу публике и критике, и успева да својим делима подстакне младе на читање. Овај његов роман је пун снова и визија које подстичу читаоца да ослободи машту, и открије своју истину.

- Монадел  Антар,  млади уметник и кореограф, постао је уметнички директор и кореограф компаније. У складу са својом новом визијом и стилом, уметничка активност компаније се фокусира на различите жанрове европског модерног плеса и ослобађа се традиционалних позоришних стега ради постизања међународних модерних плесних стандарда - истичу у СНП -у.

      Египатски модерни плесни театар, основан 1993. при Египатској опери из Каира, подсећају у СНП -у, и додају да је први такве врсте у арапском свету, који је постигао велики успех у испитивању уметности у Египту, арапској и другим цивилизацијама. Овај плесни театар, са више од 26 наступа и учешћа на међународним фестивалима, представио се у многим европским земљама, САД, Кини, Кореји и арапским земљама, али и на сценама позоришта и интернационалних опера у Франкфурту, Пекингу, Торину... Више пута је освајао награде од којих је најзначајнија ИТИ (међународно признање, Немачка).

Улаз на ову представу ће бити слободан, а улазнице ће моћи да се подигну на билетарници Српског народног позоришта, на дан извођења, од 17 часова, до почетка представе.

Ово гостовање је организовано у оквиру манифестације „Месец египатске културе“ у Србији, поводом 110 година од успостављања дипломатских односа између Египта и Србије. У реализацију је укључена Амбасада Египта у Београду, у сарадњи са Народном скупштином Србије, Министарством културе и информисања, Секретаријатом за културу града Београда, Покрајинском владом, Покрајинским секретаријатом за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Заводом за културу Војводине и Српским народним позориштем.

Представа “Плави слон”, истим поводом, гостоваће и на Нишвилу 3. августа.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести