Ерсан Мондтаг први пут на Битефу

БЕОГРАД: У оквиру 51. Битефа, који ће се одржати од 22. до 30. септембра у Београду, са два остварења представиће се Ерсан Мондтаг,  звезда у успону немачког позоришта.
bitef
Фото: Youtube Printscreen

Додатну драж Мондтаговом доласку у Београд представља и чињеница да је ово његово прво гостовање на великом међународном фестивалу, чиме Битеф додатно добија на значају, афирмишући овог берлинског редитеља турског порекла у светским оквирима, истичу организатори београдског фестивала.

Представа „Истребљење“, по тескту младе списатељице Олге Бах и у продукцији "Концерттеатра" из Берна (Швајцарска), затвориће овогодишњи Битеф 30. септембра извођењем на Великој сцени Народног позоришта у Београду. 

Радикално мењајући контекст драме у којој троје савремених младих људи искушавају и злоупотребљавају све слободе савременог западног друштва, Мондтаг ствара неку врсту халуцинантног пасторалног света, креирајући особену треш поетику којом жестоко критикује савремени свет у коме је сигурност обезбеђена, а заправо је све ту лажно, хипокритско, дубоко труло и на ивици амбиса.

Публика ће имати прилику да погледа и Мондтагову представу „Снег“ Талијатеатра из Хамбург (Немачка), која је на програму 28. септембра. 
У духу овогодишњег Битефа, и ова представа је настала на основу недрамске грађе - истоименог романа нобеловца Орхана Памука. 

Његов истовремено главни јунак и наратор, којег још зову Ка са јасном алузијом на јунака Кафкиног „Процеса“, креће на „епско“ путовање у завичај, враћа се из Немачке у Турску, где ће постати учесник и сведок ониричног колоплета драматичних, кафкијанских догађаја у којима се, на више равни, прелама сукоб између исламистичке и секуларне Турске.

Битеф фестивал се ове године одржава под слоганом „Epic Trip“ (Епско путовање) и обухватиће седам представа у главном програму.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести