“Фама о бициклистима” последњи пут у Новосадском позоришту

Представа “Фама о бициклистима”, рађена по чувеном роману Светислава Басаре, у режији Роберта Ленарда, у понедељак у 19 часова на сцени Новосадског позоришта / Ујвидеки синхаз биће изведена последњи пут.
novosadsko pozoriste, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Овај “музички метахорор о крају историје” премијерно је изведен у децембру 2016.

“Није више Југославија у распаду, као пре тридесет година, него цео свет. Пре свега Европа. Но теорије завере су актуелније него икад: од ЦИА-а до КГБ-а, од Јевреја до ХААРП-а, од исламских терориста до фудбалских хулигана.

Ту је и мистериозна територија бициклизма, са својим поимањем времена и простора, снова и психоанализе”, објашњавао је Ленард тематику представе.- Вавилонска кула Велике луднице није више сан, већ је јава. У њој се налазе шизоидни становници нашег света који плешу и певају као да је све у реду а кула је већ увелико раздрмана, на самој ивици распада. У овој лудници, која није само изграђена, већ и функционише савршено у својим имбецилним механизмима, пропада правило да је једнооки краљ међу слепцима. Овде је слепило најдрагоценија људска особина. Кримић и филозофска представа, мјузикл и псхијатријска дијагноза ‒ тако ће изгледати адаптација култног романа.

У “Фами о бициклистима” играју: Даниел Хуста, Арпад Месарош, Даниел Гомбош, Емина Елор, Арон Силађи, Терезиа Фигура, Агота Ференц, Габор Понго и Бенце Салаи.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести