Фестивал монодраме "Бе:Фемона" од 1. до 4. децембра у Бечеју

Девети по реду бечејски Фестивал монодраме „Бе:фемон“ требало је, сходно традицији, да се одржи средином октобра, али је због епидемиолошке ситуације све пролонгирано за први децембарски дан.
1
Фото: Промо

Током четири дана, љубитељи монодраме из Бечеја и њихови гости моћи ће да виде шест такмичарских представа, а „Бе:фемон” ће свечано отворити доајен српског глумишта Војислав Брајовић.  

-Ове године је стигло 27 пријава из Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Хрватске и, наравно, Србије. После свих одгледаних пристиглих представа, селектори су одлучили да на завршној смотри „Бе:фемона“ наступи шест представа у такмичарском делу. Одлуку о победнику, после одгледаних представа, саопштиће стручни жири који ће творити Душанка Стојановић Глид, Хана Селимовић и Јурај Арас. Публика ће, такође, имати могућност да оцени монодраме у фоајеу по напуштању сале – рекао нам је у име организатора идејни творац фестивала, директор овдашњег Градског позоришта др Здравко Петровић.

Премијерног дана, после свечаног отварања у 20 сати, на сцени „Радослав Златан Дорић“ Градског позоришта Бечеј биће изведена монодрама „Минхаузен“ са Вилимом Матулом у режији Бориса Ковачевића и продукцију „Ексит Театар“ из Загреба.

Другог нада фестивала од 17 сати моћи ће да се види представа „Кабаре Валеска“ са Ником Иванчић на сцени у продукцији СКЦ Ријека – АПУРИ, а режију потписује Едвин Ливерић. Истог дана од 20 сати на програму је монодрама „Коцкар“. Реч је о ауторској представи Младена Вуковића и самосталној продукцији новосадске Академије уметности.

У петак ће од 16 сати на сцени бити једина представа на мађарском језику - „Beres Marta One Girl Shonj“, у којој игра Марта Береш. Монодраму је режирао Андраш Урбан, а игра се у продукцији суботичког позоришта „Костолањи Деже“. Истог дана од 21 сат из Новог Сада стиже Југослав Крајнов са представом „Чај са Кублај – каном“ по тексу Саше Радоњића, драматург је Александар Милосављевић, а све је у продукцији „Упалимо рефлекторе“.

Најзад, последњег дана фестивала, у суботу од 20 сати, из Загреба стиже представа „Ја, која имам невиније руке“ са Весном Томинац Матачић на сцени, режију потписује Иван Лео Лем у продукцију Загребачки глумачки атеље. На крају рецимо да је цена улазница за појединачне монодраме 200 динара, а комплет карата износи 1.000 динара и резервације се могу обавити телефонским путем на број 021/6915336 или електронски на мејл: позористебецеј­гмаил.цом.               

В. Јанков

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести