Фестивал монодраме у Позоришту лутака Пинокио у Београду

БЕОГРАД: Четрдесет пети по реду Фестивал монодраме и пантомиме одржаће се од 17. до 19. септембра у Позоришту лутака Пинокио,уз подршку ГО Земун, Министарства културе и информисања и Министарства спољних послова - Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.
њ
Фото: pixabay.com

На репертоару овогодишњег фестивала су кабаретска монодрама Зијаха А. Соколовића под називом "Међуигре 0-24'''', промоција књиге "Антологија биографске монодраме'''' Радомира Путника и монодрама "Лина, тврђа од камена"'''' Театра ,"Балкан Нови Покрет", у извођењу Весне Станковић, 19. септембра, у 20 часова.

"Ситуација проузрокована епидемијом коронавируса је, нажалост, негативно утицала и на припрему овогодишњег Фестивала, на више начина. Пре свега, оно што је најважније, селектор Фестивала, глумац Предраг Милетић није био у могућности да одгледа све представе које су биле у конкуренцији за званичну селекцију за овогодишњи Фестивал. Стога, сматрамо да би било дискриминишуће да објавимо селекцију у којој све представе нису имале истоветан третман. Сви који су се пријавили за овогодишњи Фестивал су аутоматски у конкуренцији за наредно издање - 46. Фестивал монодраме и пантомиме, који ће се одржати 2021. године'''' наводе организатори овог фестивала.

Овогодишњи Фестивал монодраме и пантомиме неће бити такмичарског карактера. На њему ће учествовати троструки победници претходних година Фестивала: Зијах Соколовић и Весна Станковић.

Током четрдесет четири протекле године на фестивалу су наступили уметници са скоро свих континената, а са наших простора то су били најугледнији и најзначајнији уметници минулог доба, од легендарних глумаца - Љубе Тадића, Фабијана Шоваговића, Марије Кон, Милоша Жутића, Мире Бањац, Зијаха Соколовића, Маје Димитријевић, Светлане Бојковић, Милене Дравић, Драгана Николића, Јосипа Пејаковића и Радета Шербеџије, до младих уметника који су на Фестивалу добили шансу и искористили је, као што су то учинили Весна Станковић, Марта Береш или Нада Шаргин.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести