Фестивал позоришта за децу у Суботици: 16 представа на три сцене

СУБОТИЦА: Међународни фестивал позоришта за децу, један од најзначајнијих театарских фестивала за децу до 18 година у свету, одржаће се од 24. до 29. септембра у Суботици.
decje pozoriste
Фото: Youtube Printscreen

Селектор Слободан Марковић је у званичну селекцију уврстио 16 представа, које ће од 25. до 29. септембра бити изведене у Дечјем позоришту Суботица, Позоришту „Деже Костолањи“ и Народном позоришту - сцена „Јадран“. 

Свака од представа биће изведена на изворном језику.

За учешће у такмичарском програму предстојећег Фестивала владало је и ове године изузетно велико интересовање. Пријављено је чак 230 представа из 46 земаља, са свих континената.

Пријаве за такмичарски програм пристигле су из: Аргентине, Аустралије, Аустрије, Белгије, Белорусије, Босне и Херцеговине, Бразила, Бугарске, Црне Горе, Чилеа, Данске, Египта, Естоније, Француске, Грчке, Грузије, Холандије, Хрватске, Индије, Ирана, Италије, Израела, Јапана, Јерменије, Канаде, Казахстана, Кине, Мађарске, Немачке, Непала, Норвешке, Пољске, Португалије, Румуније, Русије, Сингапура, Словачке, Словеније, Србије, Шпаније, Швајцарске, Шведске, Турске, Украјине, Велике Британије и Венецуеле.

Фестивал ће доделити следеће награде: Гран при за најбољу представу у целини; награду за најбољу режију; награду за најбољу сценографију; награду за најбољу оригиналну музику; награду за најбоље естетско и технолошко решење лутака; награде за глумачко/аниматорско мајсторство (пет равноправних награда) и специјалну награду за оригиналност и фантазију. 

О наградама ће одлучивати трочлани међународни жири сачињен од истакнутих светских позоришних уметника и театролога.

Организатори су посебно поносни на овогодишњи 9. Међународни форум за истраживање позоришне уметности за децу и младе за који и ове године влада веома велико интересовање. 

Пристигло је 38 предлога радова из 21 земље света: Грчке, Египта, Израела, Индије, Ирана, Јужноафричке Републике, Мађарске, Македоније, Мексика, Непала, Нигерије, Норвешке, Пољске, Русије, Румуније, Словеније, Србије, Украјине, Хрватске, Чилеа и Шпаније.

Назив конференције која ће се одржати у оквиру овогодишњег Форума је „Редитељска тумачења књижевног/драмског текста за децу и младе: Проблем границе тумачења“.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести