Годишње награде Народног позоришта у Београду: Игору Ђорђевићу „Раша Плаовић“

БЕОГРАД: Поводом Дана Народног позоришта у Београду, 22. новембра, Управни одбор је доделио годишње награде и признања најзаслужнијим члановима који су се истакли у раду током 152. сезоне 2019/2020, а свечана додела је одложена због ситуације с пандемијом, салопштено је из надионалног театра.
igor djordjevic
Фото: Dnevnik (Branko Lučić)

Глумац Игор Ђорђевић освојио је награду “Раша Плаовић” за насловну улогу у представи “Калигула”, и још му је припала награда у категорији за најбоља индивидуална премијерна уметничка остварења за исту представу, према драми Албера Камија, у режији Снежане Тришић.

У тој истој категорији за индивидуална уметничка остварења, награду је добила Љиљана Благојевић-Ковачевић, првакиња Драме, за насловну улогу у представи Максима Горког “Васа Железнова и други” у адаптацији и режији Златка Свибена.

За исти комад награду је освојио и Небојша Кундачина за улогу Прохора Борисова Харапова.

Слободан Бештић, првак Драме, исту награду је добио за монодраму “Ноћни писац” по тексту и у режији Јана Фабра.

У истој категорији, али за Оперу, награде иду у руке Јасмини Трумбеташ Петровић, директорки и првакињи Опере, за насловну улогу у опери “Манон Леско” Ђакома Пучинија, као и прваку Јанку Синадиновићу за улогу Де Гријеа у истој опери.

“Калигула” је проглашена и за најбољу представу у оквиру репертоара НП у протеклој сезони, уз следеће образложење:

“Представа ''Калигула'' одликује се пре свега редитељским и глумачким истраживањем и покушајем да се досегне нови жанровски угао гледања. Складна игра глумаца, као и њихово потпуно предавање другачијим и новим поступцима, издвојило је ову представу од осталих премијера које су настале у наведеном периоду”.

Жири за доделу награде “Раша Плаовић" радио је у саставу - председник Рашко Јовановић, театролог, Рада Ђуричин, Радмила Живковић, Владан Гајовић, глумци, и редитељ Филип Гринвалд.

Награда која носи име великог глумца, а по коме је названа и мала сцена у НП, афирмише највеће вредности позоришне глуме на подручју Београда у прошлој позоришној сезони 2019/2020.

Награда Народног позоришта за изузетно значајан укупан уметнички и радни допринос припада Јадранки Јовановић, првакињи Опере, и Милети Пантелићу, шефу Службе за безбедност, ванредне ситуације и заштиту од пожара.

Плакету НП поводом значајних активности у животу и раду позоришта добија Петар Божовић, изузетан позоришни, филмски и телевизијски глумац, личност великог интегритета, изузетно надахнуто и посебно глумачко, лично ја, изузетни уметник, велика подршка Народном позоришту, јединствени посвећеник уметности, истини и правди, каже се у саопштењу.

Такође исту награду добија и Национална платформа “Србија ствара” за изузетан подстицај, иновације, креативности и развој креативних индустија.

Заслужни радници који су стекли услове испраћени су у пензију, подељене су јубиларне награде, похвале и печати за изузетно залагање сарадницима.

Преглед рада Народног позоришта у периоду од 22. новембра 2019. до 22. новембра 2020. године под називом “Народно позориште гала” биће емитован у недељу у живом преносу, са почетком у 12 часова преко Yоутубе канала Народног позоришта.

Онда ће бити окачено као снимак на сајту и друштвеним мрежама позоришта.

Термин свечане прославе биће накнадно објављен кад се за то стекну сви неопходни епидемиолошки услови.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести