Гран - при „Јежићу Жожоу” Позоришта младих

ЗРЕЊАНИН: Представа “Јежић Жожо” новосадског Позоришта младих освојила је Гран - при на управо завршеним 48. Сусретима професионалних позоришта лутака Србије, који су одржани од 11. до 14. марта у Народном позоришту „Тоша Јовановић“ у Зрењанину.
pozoriste lutke
Фото: Iz predstave "Ježić ŽoŽo" Pozorišta mladih

Још три награде освојила је ова представа, у режији Емилије Мрдаковић, на овогодишњем фестивалу.

Кузман Крстев је награђен за најбољи текст представе „Јежић Жожо“, Благовеста Василева је награђена за најбољу креацију лутака, а Неда Даниловић је за улоге Магаре Жарко и Вук у овој представи добила награду „Милена Саyак“, коју додељује Позориште лутака Ниш.

Жири је наградио Татјану Пипер Станковић, за режију представе „Аска и вук“ Малог позоришта „Душко Радовић“ из Београда, и музику Александра Локнера за ову представу.       

Глумачке награде добили су: Андрија Поша, за улогу Оца у представи „Весела кућа“ Народног позоришта „Тоша Јовановић“ из Зрењанина; Лазар Миљковић, за улогу Вука у представи „Аска и вук“ Малог позоришта „Душко Радовић“; Милош Миловановић, за улогу Патуљка у представи „Принцезин рођендан“ Позоришта за децу из Крагујевца; и Дејан Гоцић, за улогу Шеширyије у представи „Алиса у земљи чуда“ Позоришта лутака Ниш.

За колективну игру нарађен је глумачки ансамбл представе „Орфеј“ Дечјег позоришта из Суботице.

Награђена је и сценографија Иве Гикове и Ивајла Николова, за представу „Ивица и Марица“ Дечјег позоришта / Дечјег казалишта / Ђермексинхаз из Суботице.

Позориште младих из Новог Сада доделило је Мирјани Шајтинац награду „Бошко Зековић“ за животно дело. Награда „Јанко Врбњак“ за анимацију, Малог позоришта „Душко Радовић“, додељена је Данилу Михњевићу, за улогу у представи „Весела кућа“ Народног позоришта „Тоша Јовановић“ из Зрењанина.

О додели награда, за које се надметало осам представа, на 48. Сусретима је одлучивао трочлани жири, у саставу: Јован Царан, глумац НП „Тоша Јовановић" у пензији, редитељ, креатор лутака и сценографије, аутор текстова и представа (председник), др Марина Миливојевић Мађарев, театролошкиња, доценткиња на Катедри за драматургију Академије уметности у Новом Саду, и Јелена Милић Златковић, креаторка лутака и сценографије.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести