Гуливерова путовања на улицама Новог Сада

Позориште младих почело је пробе нове представе „Гуливерова путовања”, у режији Кокана Младеновића, која ће имати премијеру 7. маја на улицама Новог Сада.
д
Фото: Позориште младих

Тако је и прва проба одржана управо на улицама и местима где ће бити играна ова представа, инспирисана познатим романом Џонатана Свифта, на основу којег је текст написала Бранислава Илић.

Како је пре три месеца најављивао управник Позоришта младих Михајло Несторовић, биће то улични спектакл, луткарска представа, с разним врстама лутака, и великим бројем учесника. „Гуливер ће бити једна грангињол лутка од шест метара, којом ће управљати неколико глумаца, а ми, обични људи, бићемо Лилипутанци. Представа ће бити једна врста процесије, кроз та путовања Гуливерова. Играће се на пет простора. Камионом ће ићи музичари који ће свирати уживо, а процесија ће ићи од Српског народног позоришта, до Дунавског парка“.

Предвођени Алексом Илићем као Гуливером, у представи игра скоро цео ансамбл Позоришта младих: Саша Латиновић, Слободан Нинковић, Неда Даниловић, Кристина Савков, Саша Стојковић, Стефан Остојић, Александар Милковић, Иван Ђурић, Јелица Глигорин, Алекса Јовчић, Марија Радованов, Марија Тодоровић, Сања Томић, Данило Миловановић, Дејан Шарковић, Дарко Радојевић, Николина Вујевић, Милош Мацура, и Славица Вучетић.

– Биће то прича о томе шта ми сами можемо да урадимо за овај свет и човечанство, шта можемо да урадимо да бисмо одмах, промптно, постали бољи људи, да бисмо направили бољу будућност за наше клинце, за све нас. Биће то уједно подсетник да је знање неприкосновена моћ које кад-тад мора да победи сву простоту и неукост које свет воде у пропаст коју управо живимо. Могу ли деца да спрече један рат, могу ли да нахране гладног друга, да победе зле гусаре и како у невољи да сачувају леђа другу, све су то теме кроз које ће публику провести глумци ове представе... – кажу у Позоришту младих.

Ауторка лутака и костимографкиња је Милица Грбић Комазец, композитор је Марко Грубић, а сценографкиња је Марија Калабић. Представом “Гуливерова путовања” биће, иначе, отворен први међународни фестивал за децу и младе “Новосадске позоришне игре”, који покреће и организује управо Позориште младих.

Н. Пејчић

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести