Хандкеова драма у извођењу театра из Клагенфурта у Београду

БЕОГРАД: Градско позориште Клагенфурт гостоваће 5. марта на Великој сцени Народног позоришта са драмом нобеловца Петера Хандкеа "Час када нисмо знали ништа једни о другима“, а у режији Роберта Шустера.
Peter Handke BLU
Фото: Дневник (Бранислав Лучић)

Интересантно је да је ова представа, која је урађена у копродукцији са Vereinigten Bühnen Bozen и компанијом Кула, премијерно изведена 10. октобра прошле године, на дан када је Шведска краљевска академија саопштила да је славни аустријски писац добитник Нобелове награде.

Биће то први наступ овог реномираног аустријског театра у Народном позоришту, након што су управници Ивана Вујић и Флоријан Шулц недавно у Клагенфурту потписали Споразум о сарадњи.

Драма је написана без дијалога, а текст се игра и користи поезијом покрета, знакова, тела, светла, боја и слике.

Роберт Шустер режира овај текст тако што поставља 12 протагониста на сцену, који у представи стварају космос састављен од више стотина ликова.

"Веома сам срећан што имамо прилику да играмо у Београду. Чуо сам да до сада ниједан комад Петера Хандкеа није игран на сцени Народног позоришта. Захваљујем на изузетном пријему у театру којим управља Ивана Вујић", казао је Шустер.

Према оцени немачке критике "без обзира што се са сцене не чује ни једна реч представа позоришта из Клагенфурта је упечатљив пример моћи дидаскалије".

"Редитељ Роберт Шустер води уз кореографа Мартина Грубера по шест глумаца и глумица са маштовитом реквизитом по празној сцени, омеђеном једном лелујајућом завесом у позадини", пише немачка критика о представи Градског позоришта из Клагенфурта.

Кореограф Грубер, који је већ неколико пута био у Србији на различитим конференцијама, казао је данас у сусрету са новинарима да је упознао актуелну директорку Народног позоришта пре неколико година у Новом Саду и да јој је писао о комаду са којим сада гостује Градско позориште из Клагенфурта.

"Писао сам јој да имамо одличак комад за који верујем да би био изузетно примљен у Београду. Вујић је брзо успела да добије подршку за наш долазак у Београд и ево нас ту где са нестрпљењем очекујемо излазак пред београдску публику", казао је Грубер.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести