Инфант (25. јун- 2. јул) отвара глумица Маја Митић

Интернационални фестивал алтернативног и новог театра - Инфант ће 25. јуна на сцени “Пера Добриновић” Српског народног позоришта отворити Маја Митић, чланица београдског “Дах” театра од оснивања, који већ дуго година учествује повремено на овом фестивалу.
infant
Фото: Predstava beogradskog POD teatra "Da li ste videli Don Kihota"

Биће то 45. Инфант по реду, у организацији Културног центра Новог Сада, на којем ћемо гледати 11 представа у селекцији Симона Грабовца.

Већ је раније представљен, по речима селектора Грабовца амбициозан и квалитетан програм, уз труд да Инфант, и поред свих проблема са којима се сусреће, буде прави интернационални фестивал, на којем учествују не само представе из окружења. Углавном се ради о представама с мањим извођачким ансамблом, али Симон Грабовац истиче да су све квалитетне.

Главни такмичарски програм 45. Инфанта чине представе: “Вивисекција креденца” Пјера Менијеа и Рафаела Котена (Француска);“У изградњи” трупе “Даваи” (Израел); “Балканска тужбалица” и “Пост квартет”, обе у извођењу “Пулс театра” из Лазаревца; “Ограничења” трупе “Фадунито” (Шпанија); “Девојчица са жицама”, Драма Словенског народног гледалишча, Љубљана; “Трећи простор”, Перпетуумденс, Србија; “Поздрави га и пољуби ми га”, Артопија, Македонија; “Волитант” плесне трупе “Гоби” (Мађарска); “Кад би Сомбор био Холивуд” Народног позоришта Сомбор; и “Плаг енд плеј” трупе “Ахе” (Русија).

Представе ће бити игране на сценама Српског народног позоришта, Културног центра Нови Сад, бившег летњег биоскопа у дворишту КЦНС и на плажи Штранд.

Јуче је саопштен састав жирија, који је представио Симон Грабовац, наводећи за његове чланове да је Јелена Мијовић драматуршкиња Атељеа 212, и да је Иван Правдић, који се бавио алтернативним театром, сада професор Академије уметности у Новом Саду, док се Весна Драгојлов бави граничним облицима електронске уметности.       

Представљен је и пратећи програм, из којег је Грабовац издвојио четири садржаја: предавање / перформанс “25 чаша вина” Дијане Милошевић, једне од оснивача “Дах” театра који обележава четврт века постојања; разговор на тему “Нови театар, сценски покрет” поводом изласка књиге Маријане Прпа Финк; представа на отвореном београдског “Под” театра “Да ли сте видели Дон Кихота”, у режији и драматургији Татјане Пајовић и Бранке Бајић, у којој ће бити ангажовани и Новосађани; и изложба “Нова парадигма” Ефемерис колектива.

Инфант ће бити затворен 2. јула проглашењем победника, о којима ће одлучивати поменути жири.

Н.П-ј.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести