ИНФАНТ: “Поздрави га и пољуби ми га”, “Волитант”, “Кад би Сомбор био Холивуд”

У оквиру 45. Фестивала алтернативног и новог театра  - Инфант, вечерас у 20 часова трупа “Артопија” из Македоније извешће представу “Поздрави га и пољуби ми га”, на Камерној сцени Српског народног позоришта.
Scena iz predstave “Kad bi Sombor bio Holivud” Foto: Siniša Trifunović
Фото: Сцена из представе “Кад би Сомбор био Холивуд” Фото: Синиша Трифуновић

Ова представа, рађена по тексту и у режији Биљане Радиноске, је документарна, базирана на личним исповестима аутора о “њиховој младости, сновима и надама и о томе како свако од њих појединачно доживљава политиком обојену свакодневицу која их окружује...”

Две представе планиране су за сутра на Инфанту. У 20 часова трупа “Гоби денс компани” (Мађарска) извешће представу “Волитант”, у великој сали Културног центра Новог Сада. Након тога, у 22 часа, сомборско Народно позориште извешће представу “Кад би Сомбор био Холивуд”, на сцени „Пера Добриновић” СНП -а.

Представу “Волитант” извешће Рита Гоби, на музику Давида Сегоа. Рита Гоби је плесачица, кореографкиња и инструкторка плеса, рођена у Новом Саду, а дипломирала је на Мађарској плесној академији. Каријеру је започела радећи са неколико плесних компанија у Мађарској, као и са филмским редитељем Миклошем Јанчом. Плесну компанију „Гоби” основала је 2006. “Њене кореографије, иако базиране на интуитивности и експерименталности, конструисане су од низа репетитивних, минијатурних покрета, искривљених елемената и гротески који се полако и консеквентно трансформишу у другачије стање...”

Ауторски пројекат Кокана Младеновића “Кад би Сомбор био Холивуд” инспирисан је драмом Радослава Златана Дорића. Посвећена сомборском штампару и синеасти Ернесту Бошњаку (1876-1963), који се сматра пиониром југословенске кинематографије, ова представа је инсценирана у традицији немог филма, где су покрет и музика основна средства.

Играју: Ивана В. Јовановић, Марко Марковић, Миња Пековић, Давид Тасић Даф, Милијана Макевић, Бранислав Јерковић, Вања Ненадић, Немања Бакић, Драгана Шуша, Александар Вучковић и Даница Грубачки. Музичари су: композиторка Ирена Поповић Драговић и Никола Драговић. Ауторка сценског покрета је Андреја Кулешевић, сценографкиња је Марија Калабић, а костимографкиња је Татјана Радишић.

        Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести