Инфант: Руски кабаре и “Интима” у част награђених

НОВИ САД: У Новом Саду се данас завршава 45. интернационални фестивал алтернативног и новог театра - Инфант проглашењем победника након извођења последње представе у такмичарској селекцији.
infant
Фото: Postindustrijski kabare Plag end plej" za kraj Infanta

То је представа “Плаг енд плеј”, коју ће трупа “Ахе” из Русије извести у 18 часова на сцени „Јован Ђорђевић“ Српског народног позоришта. Проглашење победника ће бити у 21 у час у великој сали Културног центра Новог Сада, а потом ће, у част награђених, Породица бистрих потока извести представу “Интима”.

Пост-индустријски кабаре „Плаг енд плеј“ је радикална и хулиганска изведба чија атмосфера ни мало не наличи оној позоришној. Гледаоцу је остављена потпуна слобода, од тога са ког места жели да гледа представу, да ли жели да гађа актере деловима реквизите до тога да има могућност да заигра на оближњем плесном подијуму. „Плаг енд плеј“ је скуп импровизација три учесника: ди- yеја, перформера и сликара - најављено је о последњој такмичарској представи овогодишњег Инфанта.

Позоришну трупу „Ахе” основали су Максим Исаев, Павел Семченко и Вадим Васиљев 1989. Од самог почетка трупа се декларише као независна по питању стила и форме и почиње своје деловање у пољу перформанса, филма и лепих уметности. Током дугих година постојања трупа је бројала од два до седам чланова, док су једини стални чланови Максим Исаев и Павел Семченко. Од 1996. трупа се више преусмерава на позоришни колектив који своја дела изводи на сцени.

Програм 45. Инфанта, који организује Културни центар Новог Сада, чинило је 11 представа које се такмиче за награде. То су: “Вивисекција креденца” Пјера Менијеа и Рафаела Котена, “Ла поетик де сињ” (Француска);  “У изградњи” трупе “Даваи” (Израел); “Балканска тужбалица” и “Пост квартет”, обе у извођењу “Пулс театра” из Лазаревца; “Ограничења” трупе “Фадунито” (Шпанија); “Девојчица са жицама”, Драма Словенског народног гледалишча, Љубљана; “Трећи простор”, Перпетуумденс, Србија; “Волитант” плесне трупе “Гоби” (Мађарска); “Кад би Сомбор био Холивуд” Народног позоришта Сомбор; и “Плаг енд плеј” трупе “Ахе” (Русија).

О наградама одлучује жири, у којем су Јелена Мијовић, драматуршкиња Атељеа 212, Иван Правдић, професор Академије уметности у Новом Саду, и Весна Драгојлов, која се бави граничним облицима електронске уметности.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести