Инфант у Новом Саду од 25. јуна до 2. јула

Интернационални фестивал алтернативног и новог театра, познатији као Инфант, биће одржан од 25. јуна до 2. јула, у организацији Културног центра Нови Сад.
w

Селектор Симон Грабовац изабрао је 11 представа које ће бити игране на сценама СНП-а, Културног центра Нови Сад, не сцени бившег летњег биоскопа у дворишту КЦНС-а и на плажи Штранд.

– Велика традиција, изазови све већи – почео је Грабовац своје образложење селекције 45. Инфанта на јучерашњој конференцији за новинаре. – Позориште нуди безброј стваралачких могућности, а Инфант нуди визију алтернативног и новог театра као различиту од свега што се код нас дешава.

“Вивисексција креденца” Пјера Менијеа и Рафаела Котена (Француска), “У изградњи” трупе “Даваи” (Израел), “Ограничења” трупе “Фадунито” (Шпанија), “Волитант” трупе “Гоби” (Мађарска), “Плаг енд плеј” трупе “Ахе” (Русија), само су неки од наслова које ће представити 45. Инфант .

На јучерашњој конференцији за новинаре говорио је и Милан Мађарев, позоришни теоретичар који се представио као редитељ представе “Пост квартет”, по мотивима драме “Квартет” Хајнера Милера. Мађарев је ову представу радио на позив “Пулс театра” из Лазаревца, као својеврстан одговор на питање колико неко ко се бави теоријом може да направи нешто креативно у позоришту.

– Важније је све пре драме, у њеним паузама, после... Свака представа је врста проблема - рекао је Мађарев, појашњавајући да се представа “Пост квартет” хронолошки догађа после краја Милерове драме “Квартет”, када Жена (Мертеј) остаје сама, а од мушкарца јој остају само кошуља, сако и панталоне.

“Пулс театар” из Лазаревца ће се на Инфанту представити и “Балканском тужбалицом”, коју, у сарадњи са глумцима, стварао редитељ Стеван Бодрожа. Он је рекао да је реч о пројекту који говори о несталим људима, не само на нашим просторима, у бившим ратовима, него уопште, као универзална тема.

– Вечно је питање наде да ће се неко ко је нестао вратити. процес суочавања са тим никад не застарева – испричао је Бодрожа, у представи наглашавајући дивну драмску ролу Драгане Варагић.

И. Бурић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести