Изашла књига о примењеном позоришту у Војводини

- Широки круг позоришних пракси и креативних процеса који се односе према учесницима и публикама изван оквира конвенционалног, мејнстрим позоришта, у свету позоришта које се бави обичним људима и њиховим причама, локалним околностима и потребама - једна је од дефиниција примењеног позоришта којим се бави књига “Примењено позориште у Војводини од 2000. године до данас” Марине Миливојевић Мађарев, Милана Мађарева и Ивана Правдића (Универзитет у Новом Саду, Академија уметности).
e
Фото: pixabay.com

- Под овај “кишобран појам” смештени су различити позоришни и извођачки облици: форум театар, позориште за развој или развојно позориште, креативна драма, музејско позориште, позориште успомена/ сећања з припаднике трећег доба, позориште заједнице, психодрама и драмска терапија, плејбек театар, импротетар... Идеја је била да мапирамо групе, организације и појединце који су дали и настављају да дају значајан допринос развоју примењеног позоришта у Војводини, у 21. веку - објашњава Марина Миливојевић Мађарев у уводу књиге.

На питање зашто ова тема, у овом контексту, она одговара да је Војводина простор где је настало модерно српско позориште, па отуд историјским развојем долази и до појаве велике заступљености примењеног позоришта, које од поечтка двехиљадитих постаје начин да се на неинституционалној сцени сачувају позитивне тековине нашег позоришног наслеђа - свест о неопходности учествовања шире заједнице у стварању културних вредности, значај рада са младима, вредности и искуства авангарадног и алтернативног театра, радикализација односа спрам институција културе и уметности, потреба да се буде део светских тенденција повезивања позоришне са другим уметностима.

„Примењено позориште у Војводини од 2000. године до данас” издање је настало кроз анкете, округле столове, анализе - истраживачки део, и систематизовање прикупљене грађе, што је резултирало својеврсним азбучником и прегледним материјалом за даља истраживања.

        И. Б.  

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести