Изложба Алене Клаћикове и Јозефа Клаћика у Галерији СУЛУВ-а

У Галерији СУЛУВ-а, Булевар Михајла Пупина 9, 8. фебруара, биће отворена изложба под називом “1+1 Наговештаји”.
Промо
Фото: Промо

У питању је заједнички ликовни пројекат Алене Клаћикове и Јозефа Клаћика, два уметника која су везана још интимнијом и снажнијом везом оца и ћерке. Тај однос сагледан је кроз међусобног кореспондирања дела два аутора од којих је један у позном добу свог стваралаштва, док је други на самом његовом почетку. Јозеф Клаћик представиће апстрактне форме на тродимен- зионалним платнима у сферу између слике и скулптуре. Чистота његових смирених, а опет тихо динамичних композиција истиче се наглашеном геометризованом поделом изломљених колористичких површина које уједно представљају континуитет, као и дисконтинуитет строгих и чврстих линија, наводе у СУЛУВ-у. Алена Клаћикова се у свом новијем циклусу радова такође опредељује за медиј слике која продире у поље тродимензионалности. Користећи се динамизмом испрекиданих форми, она покушава  да прикаже испрекидан процес мисаоног тока, комплексност путање једне мисли.

Алена Клаћикова (Нови Сад, 1991) завршила је основне и мастер студије на катедри за графику Академије уметности у Новом Саду. Поред графике бави се сликарством и цртежом. Приредила је седам самосталних и учествовала је на шездесетак колективних изложби у земљи и иностранству. Добитник је више награда.

Јозеф Клаћик (Стара Пазова, 1949) сликар, графичар, мултимедијални уметник, завршио је Академију ликовних уметности у Братислави 1970. где стиче титулу магистра 1976. Радио као ликовно графички уредник у редакцији Обзор и Хлас Људу, а касније и као професор на АУНС. Излагао је на око хиљаду колективних и 30 самосталних изложби у земљи и иностранству. Добитник је 19 признатих награда, а радови му се налазе у десетинама музеја, галерија и приватних збирки у земљи и иностранству.

Изложба ће бити отворена до 26. фебруара.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести