Изложба о Кости Трифковићу Позоришног музеја Војводине у СНП-у

“Трифковић у фокусу савремене публике - ’Избирачица’ у медију слика: сцена, костим, уметнички плакат, позоришна фотографија” назив је изложбе Позоришног музеја Војводине која је јуче отворена у фоајеима сцена Српског народног позоришта.
Б. Лучић/ На отварању изложбе говорио и управник СНП-а др Зоран Ђерић
Фото: Б. Лучић/ На отварању изложбе говорио и управник СНП-а др Зоран Ђерић

Ауторка изложбе је Ивана Кочи и сарадници Милисанда Миловић, Бојан Јовановић, Ненад Богдановић, којима се придружио и читав низ студената и ђака на стварању јединствене поставке, обогаћене инсталацијама и мимовима.

Како је на јучерашњем отварању бројној публици приближила идеју изложбе њена ауторка Ивана Кочи, акценат на најигранијој Трифковићевој комедији “Избирачица”, која је проглашена и родоначелницом водвиља на домаћој сцени, треба да сведоче о виталности његовог позоришног ствара- лаштва, односно да путем визуелне уметности оживљена театарска остварења прикажу који то поетички, идејно-стилски концепти доприносе томе да прошлост осваја и садашњост.

Као један од примера заступљених и на изложби, о томе су јуче говорили и актери једне репертоарски живе представе “Избирачица” Косте Трифковића, у продукцији Народног позоришта Београд и Позоришта “Бора Станковић” из Врања. Анастасиа Мандић, у насловној улози Малчике - избирачице, рекла је како код Трифковића све изгледа познато, а ипак има толико тога што није нимало лако и лепршаво, што је карактеристика водвиља.

- Наша представа је веома колоритна и највише нам долазе деца, вероватно зато што им је то лектира. Често им је то први сусрет са позориштем и дешава се да ми пишу како им се веома допало и како се због тога радују следећем сусрету са позориштем - испричала је глумица Народног позоришта Београд.

Редитељ ове представе Никола Завишић подсетио је да је представа на репертоару од 2013. годне и како се тада одлучио за модерније упливе - “лавиринте Дејвида Линча као подсвесни приступ водвиљу”. Истакавши као пресудни квалитет игру Анастасије Мандић, Завишић је додао и да му је драго што и на изложби Позоришног музеја Војводине у СНП-у учествују млади, као сигуран залог за будућност театра.

У програму отварања изложбе “Трифковић у фокусу савремене публике” - ’Избирачица’ у медију слика: сцена, костим, уметнички плакат, позоришна фотографија” музејски саветник Зоран Максимовић похвалио је цео колектив Позоришног музеја Војводине на доприносу реализацији, као и Српско народно позориште које је представљао управник Зоран Ђерић.

Изложбу “деконструисаног света ’Избирачице’”, која ће публици бити доступна до 15. марта, симболичким пробијањем једног од “зидова”, отворио је директор Позоришног музеја Војводине Миодраг Кајтез.

И. Бурић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести