Изложба Владана Јолера и Стевана Којића у МСУВ-у

У Музеју савремене уметности Војводине од вечерас у 19 часова пред посетиоцима ће бити изложба “Нови екстрактивизам - о машинама, експлоатацији људи и природе” Владана Јолера и Стевана Којића, али без свечаног отварања због епидемиолошке ситуације.
Промо
Фото: Промо

У питању су докторски уметнички пројекти ова два професора на Катедри за нове медије новосадске Академије уметости који критички рефлектују употребу савремених технологија и њихову улогу у друштву. Кустоскиња изложбе је Гордана Николић.

Аутори се баве анализом невидљивих инфраструктура интернета, друштвених мрежа и вештачке интелигенције (Јолер), као и пропитивањем ефеката аутоматизованих и аутономних система (Којић) који производе различите друштвене феномене у којима кључну улогу има експлоатација људског рада, података и планетарних ресурса, наводе организатори изложбе. Појам екстрактивизам се односи на скривене слојеве савремених технолошких система и моћи алгоритма који (уз привидну интерактивност) чине нове модусе експлоатације људи, људског знања и афеката, као и целе биосфере у контексту савременог капитализма. Аутори ће представити уметничке инсталације које укрштају науку, технологију и природу – пре свега дигиталне системе и органске објекте, критичку картографију, текст и аналогне уређаје.

Владан Јолер (Нови Сад, 1977) у свом раду спаја истраживање података, контрамапирање, истраживачко новинарство, списатељски рад, визуелизацију података, критички дизајн и бројне друге дисциплине. У својству кустоса до сада је организовао бројна окупљања интернет активиста, уметника и истраживача. Његови радови излагани су на више од стотину међународних изложби, а укључени су у колекције познатих светских музеја. Добитник је бројних награда.

Стеван Којић (Кикинда, 1973) кроз своју уметничку праксу испитује релације између друштва, технологије, науке и природе. Његови уметнички радови, често у форми разноврсних медијских инсталација, заснивају се на критичном односу аутора према досадашњим био-арт праксама, заокупљеним фетишизацијом научно-технолошких иновација, као и у ироничном приступу друштвеним и уметничким нормама. Излагао је на групним и самосталним изложбама у Србији и низу других земаља. Изложба ће трајати до 2. децембра.

Н. П.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести