Јану Фабру уручен Гран при Мира Траиловић

БЕОГРАД: Славном белгијском редитељу Јану Фабру је у „Калдрма бару“ у Скадарлији уручен Гран при „Мира Траиловић“ 51. Битеф фестивала и 40. Политикина награда за најбољу режију за представу „Олимп: У славу култа трагедије - представа од 24 сата“.
jan fabri ivan medenica
Фото: Tanjug

Фабр је, захваљујући на наградама, истакао да је увек задовољство доћи у Београд, где је први пут боравио 1985. године.

У присуству једне од чланица своје интернационалне трупе Иване Јозић, Фабр је првенствено захвалио својим дивним играчима и глумцима који су потпуно посвећено радили 12 месеци, сваког дана, од 11 сати до три сата после поноћи на представи „Олимп“, додавши да они представљају нервну ћелију представе.

Фабр је захвалио и Битеф фестивалу и пожелео им да наставе да иду даље и буду све снажнији.

Уметнички директор Битеф фестивала Иван Меденица подсетио је на ођек који је спектакуларна Фаброва представа имала и нагласио да је захваљујући њој и 24-часовном директном преносу на програму РТС 3 „Битеф изашао из уже сфере културе и уметности и постао главна друштвена тема данима након извођења“.

“Олимп“ је проглашен најбољом представом 51. Битефа и од стране публике, а Меденица је рекао да је при крају извођења у сали Сава Центра било 2.000 људи, док је директан пренос пратило 200.000 људи.

Главни и одговорни уредник Културно -уметничког програма РТС-а Небојша Брадић истакао је да је "Олимп" најдужи пренос који је Радио-телевизија Србије реализовала у својој историји и уручио Фабру снимак у full HD резолуцији.

Брадић је најавио да ће у децембру у пет термина, суботом од 23 часа, емитовати најбоље делове „Олимпа“.

Меденица је казао да су увелико у току припреме за 52. издање Битеф фестивала и да ће прве контуре представити у децембру у Риму где ће бити уручена Европска награда за позориште и том приликом Битеф фестивал ће прославити 50 година од доношења акта којим је установљена манифестација.

Он је најавио да ће 13. децембра у Палати Венеција бити одржан велики међународни скуп посвећен 50-годишњици Битефа уз учешће уметника који су дали значајан печат фестивалу и истакао да је Битеф једини међународни фестивал који је добио Европску награду за позориште.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести