Јубиларно десето издање бечејског фестивала монодраме Бе:фемон

БЕЧЕЈ: Фестивал монодраме у Бечеју „Бе:фемон“ доживљава јубиларно, 10. издање, а свечано отварање заказано је за вечерас у 20 сати.
b
Фото: Ilustracija

Током четири дана публика ће на сцени Градског позоришта бити у прилици да види седам представа из Мађарске, Северне Македоније, Хрватске и Србије, које конкуришу за награде.

- Ове године је стигло 26 пријава а организациони одбор фестивала одабрао је седам представа, о којима ће суд дати стручни жири који творе првакиња драме Народног позоришта у Београду Душанка Стојановић Глид, глумица из Београда Тамара Крцуновић и глумац Арон Балаж, иначе предавач на новосадској Академији уметности. Публика ће, такође, имати могућност да оцењује монодраме, јер ће после сваке представе у фоајеу испред сале бити листићи на којима ће моћи да упишу оцену – рекао нам је у име Организационог одбора директор Градског позоришта Бечеј др Здравко Петровић.

Временом је постала пракса бечејског фестивала монодраме да фестивал свечано отвори неко од доајена нашег глумишта. После Неде Арнерић, Мире Бањац, Светлане Бојковић, Тање Бошковић, Бранке Веселиновић и лане Војислава Брајовић, ове године ће то бити Душанка Стојановић Глид. Она ће од 18.30, опет сходно традицији, разговарати са Бечејцима, а сат и по касније ће и свечано отворити фестивал.

Премијерна представа овогодишњег „Бе:фемона“  биће, одмах после свечаног отварања, „Петријин венац“ у продукцији београдског Театра на брду у извођењу Мирјане Карановић и режији Јане Маричић. Другог дана фестивала одиграће се две представе. Од 17 сати на програму је „Неодустајање“ у продукцији Савеза драмских уметника Војводине, коју је режирала и игра Марија Меденица, а од 20 сати публика ће видети „Кројцерову сонату“, пројекат глумца СНП Аљоше Ђидића у продукцији МБС.

У петак, 14. октобра, од 17 сати биће изведена представа „Последња Крапова трака“, коју је режирао и игра Ђорђи Јолевски у продукцији Македонског народног театра и Перипетија из Скопља, а од 20.30 сати представу „Мала чуда“ на сцени ће представити као глумица и режисер Сања Милардовић, с тим да продукцију потписују Еџит Театар и Театрум  из Загреба.

Последњег дана фестивала, у суботу од 16 сати, наступиће Еке Ангела у монодрами „Ја, Ифигенија“ Мана Продукција из Будимпеште. Ову представу режирали су Шандор Даниел, Матегрилус Дорка, Шош Атила и Шпах Давид. Најзад, све се завршава монодрамом „Ја сам Акико“, коју је режирала Миља Мазарак, а изводи је Софија Мијатовић. Реч је о продукцији Фестивала еколошког позоришта за децу и младе из Бачке Паланке и Културног центра Панчево.

Паралелно са такмичарским програмом, бечејски фестивал монодраме има и пропратне активности у виду креативних радионца, округлих столова и, у сарадњи са Позоришним музејом Војводине, промоције монографија и изложбе о великанима нашег глумишта.

В. Јанков

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести