"Капетан Прљави Фред" на сцени Новосадског позоришта

НОВИ САД: У Новосадском позоришту пред завршетак прве половине ове сезоне настаје инсценација једног од најпопуларнијих мађарских романа "Капетан Прљави Фред", који је написао Јене Рејте, а премијера је заказана за 18. децембар.
novosadsko pozoriste
Фото: Дневник (Филип Бакић)

Реч је о делу које својим виспреним хумором и пародичношћу осваја генерације најшире читалачке публике још од четрдесетих година прошлог века.

За његово "оживљавање" на позоришним даскама биће задужен Роберт Ленард, уметнички руководилац Новосадског позоришта, а главне улоге тумачиће Габор Понго, Даниел Гомбош и Бенце Салаи.

Прљави Фред је злогласни капетан изгубљеног војног брода, окружен егзотиком афричке пустиње, мора и импозантних владарских резиденција, са једне стране, и Легијом странаца и мрачним подземљем, са друге.

За његовог креатора - Јенеа Рејтеа наводе да је један од оних писаца ,"који су успели да изграде своју митологију, литерарни космос пун ликова које памтимо као јунаке народних прича и ликове великих романа светске литературе"

Рејте представља значајну фигуру у историји мађарске књижевности; у својим петпарачким романима на јединствен начин и са највећим умећем пародира управо жанр којим најчешће "барата".

Његова дела обогаћују светску крими литературу, обилују фикцијом, интригама, тајнама, иронијом, заплетима, сукобима, али и романтичним љубавима, хумором, изненађењима, а увек су са срећним крајем.

Управо таквим остварењем, пуним узбуђења и врцавог хумора, Новосадско позориште ће затворити прву половину 46. сезоне, у којој су остварене две значајне продукције - Ана Карењина, Дејана Пројковског и мјузикл Коса, у копродукцији са Позориштем младих, а у режији Петера Телихајиа.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести