„Каролина Нојбер” на Позорју: Уметнички театар насупрот лакој забави

Представу у такмичарској селекцији “Каролина Нојбер”, Небојше Ромчевића, у режији Кокана Младеновића, у четвртак у 20 часова на сцени “Пера Добриновић” изводи Народно позориште Републике Српске из Бања Луке.
srpsko narodno pozoriste
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Кокан Младеновић је адаптирао овај Ромчевићев комад о Каролини Нојбер, немачкој глумици 18. века, која се борила, по речима редитеља, “за успостављање озбиљног уметничког театра, насупрот јефтиним вашарским забавама и пучком театру који симболизује најпопуларнији лик тога доба – Хансвурст”.

– Каролина Нојбер је урадила изузетно много за реформу театра, ауторитет репертоара, положај глумаца у друштву, а на крају је умрла као просјакиња и сахрањена је, као и сви глумци тог доба, ван гробља, тамо где се сахрањују луталице, губавци и пси. Њена судбина је велика метафора пораза, пораза који и данас проживљавамо затрпани жутом, црном и осталом штампом, примитивцима који уједињени марширају рушећи све пред собом, примитивцима на власти који, додворавајући се примитивцима који их бирају, укидају сваки облик озбиљне културе, понижавају знање и образовање. Не можете да се не осетите као Каролина Нојбер кад буyети за културу у земљама у којима живимо почињу нулом - напомиње Кокан Младеновић.

Иако представа говори о Каролини Нојбер, критичар Милан Ракуљ указује да је акценат у представи стављен на девијације данашњег друштва.

– У импровизацијама, рађеним под палицом актуелног добитника Стеријине награде за режију, глумци су дословно ударили на сав друштвени и естрадни кич и шунд. Позориште укаљано лаком забавом за масе, велики брат, ријалити било које друге врсте, нови аудији министара, патриотизам у служби интереса појединаца из политике, предизборне кампање, општенародни зборови на којима се за пиво и прасетину купују гласови, само су део онога на шта се са сцене, рекли бисмо, директније него икада пре у НПРС, упирало прстом - примећује Милан Ракуљ.

У улогама су Златан Видовић, Маја Вујановић, Наташа Иванчевић, Горан Јокић, Миљка Брђанин, Ања Илић, Ђорђе Марковић, Наташа Перић, Александар Стојковић и Борис Шавија. Сценографкиња је Драгана Пурковић Мацан, костимографкиња је Јелена Видовић, композиторка је Ирена Поповић, за сценски покрет је задужена Андреја Кулешевић.

Међу осталим фестивалским садржајима, у четвртак ће, у оквиру програма “Дани књиге”, у 18.30 часова, у горњем фоајеу сцене “Пера Добриновић”, бити представљен зборник радова са 15. међународног симпозијума позоришних критичара и театролога, под насловом “Пут извођача: Од ЈА ка Сопству” ауторке Тине Перић. Издавач је Стеријино позорје.

Позорје младих у четвртак

На Позорју младих у четвртак ће бити изведене представе: “Вишњик” и “Галеб” Чехова, Факултет драмских уметности Београд (15 часова, Академија уметности у Новом Саду, Ђуре Јакишћа 7), Стеријина “Женидба и удадба”, Факултет савремених уметности Београд (18 часова, Позориште младих), и “Буре Барута” Дејана Дуковског, Факултет савремених уметности Београд (21 час, Културни центар Новог Сада).

        Н. Пејчић 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести