Комеморација Комненићу: Непорециво најдуховитији глумац

БЕОГРАД: У београдском Народном позоришту данас је одржана комеморација глумцу Борису Комненићу, од кога су се опростили чланови породице, многобројни пријатељи и колеге.
b
Фото: Youtube Printscreen

Књижевница и редитељка Вида Огњеновић навела је да је Борис Комненић глумац против досаде.

"Комненић је проживео живот врхунске игре и истог таквог немира, бранећи своју човечну вољу да глуми очима и свешћу изван сваког зла. Од животних недоумица, интимне рањивости и других невоља бранио се ћутећи и својом глумом. Борис је био даровит у свему. У истрајном дружењу, у бежању у самоћу, у нежности за своју кћер, у одашиљању и очекивању својих вести и у дискретном боловању. У свему томе потпуно сам, али увек свој", казала је Огњеновић.

Радован Миљанић, глумац и дугогодишњи пријатељ Комненића, присећао се младалачких авантура око уписа на Факултет драмских уметности.

"Полагали смо пријемни за ФДУ 1975. године. Чекали смо резултате и пронео се глас да су примљени један дебели и два ћорава. Дебели је био Младен Андрејевић, а та два ћорава били смо Комненић и ја. Касније нас је Петар Божовић прецизно назвао Ћора и Ћорке", казао је Миљанић.

Наглашава да је Комненић био непорециво најдуховитији глумац на овим просторима.

"Био је радостан што нас дарује својом духовитошћу и што нас чини зависним од његовог постојања", казао је Миљанић.

Редитељ Горан Марковић рекао је да је Комненић био дете заробљено у телу одраслог човека.

"Имао је уникатну инфантилну врсту химора, која је подразумевала шалу на свој рачун. Мали број истинских комичара има ту могућност", казао је Марковић и присетио се сарадње са Комненићем на филму "Тајванска канаста".

"Био ми је потребан истрошени, декадентни, разочарани човек. Комненић је био превише млад за ту улогу, али сам ипак одлучио да он игра Белопољанског. Из свог глумачког резервоара Комненић је дао и више свом лику него што сам замислио", казао је Марковић.

Истакао је да је Комненић био скроман човек који није желео да прича о себи и да се хвали.

Првак Драме Народног позоришта Небојша Дугалић опростио се од свог кума тешко читајући написани говор.

"Борис је био најнежнији лирски циник. Можда ћутња и речи нису ништа друго до болно преживљавање оних који наслеђују смрт пријатеља, али бојим се да у овом тренутку нико не може да замукне довољно тихо, али ни да изусти нешто што би заличило на Бориса Комненића и на то колико га волимо и колико нам значи. Питам се како говорити и ћутати о смрти онога који нас је цео живот учио како се умире од смеха", казао је Дугалић.

Током комеморације, на великом платну у дну Велике сцене Народног позоришта емитовани су инсерти из снимака представа у којима је Комненић остварио запажене улоге.

Борис Комненића сахрањен је данас у 15 сати у Алеји заслужних грађана на београдском Новом гробљу.

Увече, с почетком у 21 час, на каналу Народног позоришта на Јутјубу, у директном преносу стримингом ће бити емитована Нушићева комедија "Народни посланик", у којој је Комненић тумачио главног јунака Јеврема Прокића.

Била је то његова последња премијера на сцени матичног театра, а за поменуту улогу, на Фестивалу "Буцини дани" 2015. године, добио је Награду "Златно зрно" за најбоље глумачко остварење.

Борис Комненић преминуо је у недељу 7. марта у 64. години.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести