"Лажљивица" Николаја Кољаде премијерно у Атељеу 212

БЕОГРАД: Премијера представе "Лажљивица" настале по истоименом делу Николаја Кољаде, у преводу Новице Антића и режији Стефана Саблића заказана је за 7. фебруар на сцени Атељеа 212, најављено је данас у овом београдском позоришту.
r
Фото: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bk

Две лажљивице, Серафиму Маргаритовну и Маргариту Серафимовну, играју Јелисавета Сека Саблић и Горица Поповић.

Репертоарска политика Атељеа 212, заснована на праизведбамам домаћих и страних савремених драмских аутора, наставља се поставком новог Кољадиног дела, објављеног 2019. године.

Реч је о светској праизведби Кољадиног дела јер ће тек након Београда бити играно у Русији.

Николај Кољада, представник "гвозденог века" руске књижевности, један од у свету најигранијих савремених драмских писаца, и у овој драми извлачи из мрака и осветљава ликове са руба, епизодисте који ни у сопственом животу не играју главне улоге.

Јунакиње Лажљивице су две старије жене, једна другој неопходне, које се срећу у малом, неугледном провинцијском музеју националне историје и непотребних реликвија. Свађају се, сумњају, негирају и сећања и животе једна другој, доводе у питање истинитост и тврдњи и постојања сваке од њих.

Сумњајући у другу, посумњају и у себе и за кратко време обе губе крхке ослонце својих тужно неприметних живота.

Редитељ представе Стефан Сабљић казао је да Кољадин комад даје слику друштва које је социјално неосвећено у којем људи бирају да верују у лаж.

"То друштво које тоне у корупцију...у којем је озакоњена неправда и у којем се штите тајкуни. Серафима маqргаритовна решава да ствари узме у руке и почиње да се свети неким погрешним људима јер до правих не би могла да стигне. Направили смо мелодраму у којој ће надам се уживати публика", казао је Сабљић.

Његова мајка Јелисавета Сека Сабљић оживеће на сцени Серафиму Маргаритовну каже да увек мало стрепи пред премијеру представе и поред огромног самопоуздања које је годинама градила.

"Од мене се очекује да будем забавна и смешна и надам се да ћу све то успети јер изузетно волим Кољадина дела. Мени је све то блиско јер је моја генерација почела од руске литературе. Верујем да театар не може да опстане без традиције руске литературе на коју се и Кољада ослања", казала је Сабљић и додала да Кољада глумцима нуди "сигурне" ликове.

"Занимљиво ми је што је Кољада открио да су старији људи окренути побуне. Ми те људе у које и сама спадам квалификујемо као гунђала, али није тако. Старији људи реагују на неправду. Лармају против ње", казала је Сабљић.

Горица Поповић је истакла има улогу жене која у некој недођији служи систему.

"Серафима јој полако разара тај затворени систем и она почиње да се буди емотивно и ментално", казала је Поповић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести